Linkovi

Brisel: Prevagnula evropska opcija


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton

Evropski zvaničnici pozdravili su potpisivanje sporazuma u Kijevu i pozvali na njegovu punu primenu kako bi se zaustavilo krvoproliće

Evropski vrh je sa jasnom podrškom dočekao potpisivanje sporazuma u Kijevu jer je jasno riječ o sporazumu koji je rezultat rada evropskih emisara na terenu i sporazumu koji Brisel tumači kao jasnu prevagu evropske nad ruskom opcijom ukrajinske budućnosti.

"Moram reći da je svrha sporazuma da odmah vidimo prestanak nasilja. Bili smo šokirani količninom nasilja posljednjih dana. Zbog toga sam juče sazvala hitan sastanak evropskih ministara, i svi smo bez prekida u kontaktu sa trojicom naših kolega koji su sada u Kijevu. Odluka o snakcijama, njen okvir je uspostavljen a implementacija ovisi od dogadjaja koji slijede", rekla je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen je je takodje pozdravo postizanje sporazuma, naglašavajući da to mora dovesti do zaustavljanja krvoprolića i patnji, te otvoriti put za demokratski dijalog i reforme.

"Pozivam sve strane da sporazum u potpunosti primjene i da rade u korist ukrajinske budućnosti."

"Sporazum izmedju opozicije i vlasti u Ukrajini nudi nadu da će zemlja izbjeći najgore - eskalaciju nasilja i nove žrtve. Pozdravljam sporazum iako put povratka povjerenja i stabilnosti neće biti lak", poručio je predsjednik Evrpskog parlamenta, Martin Šulc.

"Primjena postignutog sporazuma će biti veoma izazovna i ono što mi radimo je da podržavamo ukrajinski narod. Ovo je njihov sporazum i treba biti primjenjen od strane Ukrajinaca", rekla je Ešton.

Dakle evropske sankcije, dogovorene u ponedjeljak, su na čekanju i vjeruje se da će biti povučene u slučaju sretnog ukrajinskog ishoda. Ovo tim prije što, u evropskom stilu, ministrima je bilo lako dogovoriti u načelu sankcije, medjutim kada je došlo do konkretnih imena ukrajinskih lidera koje treba staviti na crnu listu, tu su se mišljenja oštro suprotstavila i najbolje rješenje i za Evropljane bi bilo da se cijela priča o sankcijama zaboravi a Ukrajina krene putem oporavka.
XS
SM
MD
LG