Linkovi

Karim Kan: Nastaviću sa uveravanjima Rusije da se uključi u istragu ratnih zločina


Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan tokom obilaska Buče (Foto: REUTERS/Volodymyr Petrov)
Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan tokom obilaska Buče (Foto: REUTERS/Volodymyr Petrov)

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan izjavio je da će nastaviti sa pokušajima da uveri Rusiju da se uključi u istragu ratnih zločina u Ukrajini.

Nastaviću da pokušavam da se približavam Ruskoj Federaciji”, rekao je Kan u Kijevu govoreći posle obilaska područja u kojima ukrajinske vlasti tvrde da su počinjeni zločini pod ruskom okupacijom, objavila je agencija Rojters.

Kan je u sredu boravio u Buči, predgrađu Kijeva, gde ukrajinski zvaničnici tvrde da je nakon povlačenja ruskih snaga pronađeno više od 400 stradalih civila – za čiju smrt krive rusku stranu.

Kan je u svojim osvrtima Ukrajinu označio kao mesto zločina.

Svaki pojedinac, pogotovo civili, imaju svoja prava. Moramo istupiti u njihovo ime i insistirati na utvrđivanju istine o tome šta se dogodilo. Sudije će odlučiti ima li odgovornosti”, rekao je Kan tokom boravka u Ukrajini.

Ukrajina, država koja se od kraja februara nalazi pod ruskom invazijom, ruske vlasti optužuje za brutalne napade tokom kampanje na civile i civilne objekte, što ruska strana decidno odbacuje, učestalo tvrdeći da se radi o lažnim tvrdnjama.

XS
SM
MD
LG