Linkovi

Ukrajina: 10 žrtava ruskih napada, SAD osuđuju deportacije


Požar u stambenoj zgradi u Mikolajevu posle ruskog raketnog napada, 12. jul 2022. (Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS )
Požar u stambenoj zgradi u Mikolajevu posle ruskog raketnog napada, 12. jul 2022. (Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS )

Najmanje pet osoba poginulo je u ruskim raketnim napadima na Mikolajev, grad na jugu Ukrajine, saopštile su u sredu ukrajinske vlasti. Reč je o novom u nizu napada širom zemlje u kojima je poginulo najmanje 10 osoba, a povređeno 20 u istočnim i južnim ukrajinskim regionima, prenosi agencija Asošijeted pres.

I dok je Mikolajev više puta bio meta ruskih napada proteklih dana, ruske rakete takođe su u sredu pogodile grad Zaporožje što bi moglo da bude znak odlučnosti Moskva da zadrži osvojenu teritoriju na jugu, dok planira da uspostavi punu kontrolu nad istokom. Ukrajinske snage pokušavaju da ponovo preuzmu kontrolu nad većim delom teritorije na jugu zemlje.

Civili su stradali i u Donjecku, a grad Bahmut je meta žestokog granatiranja kao trenutni fokus ruske ofanzive, rekao je administrativni upravnik Donjecka Pavlo Kirilenko.

U susednom Lugansku, koji su Rusi i separatisti gotovo u potpunosti osvojili, ukrajinski vojnici se bore da zadrže kontrolu nad dva sela, rekao je guverner Serhij Gajdaj.

Lugansk i Donjeck zajedno čine industrijski region Donbas. Gajdaj je upozorio da Rusi "namerno pretvaraju Donbas u pepeo i da neće biti ljudi na osvojenim teritorijama".

Ruska artiljerija gađala je i severoistok Ukrajine, gde je regionalni guverner Oleg Sinehubov optužio ruske snage da pokušavaju da "terorišu civile" u Harkovu, drugom po veličini ukrajinskom gradu.

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken snažno je osudio "nezakonito prebacivanje i deportaciju zaštićenih osoba" iz područja u Ukrajini koja su pod ruskom kontrolom.

"Ruske vlasti moraju da oslobode privedene i omoguće ukrajinskim državljanima, koji su prisiljeni ili ucenjeni da napuste zemlju, da se hitno i bezbedno vrate kući", poručio je Blinken u saopštenju.

Takođe je procenio da je od 900.00 do 1,6 miliona ukrajinskih državljana - među kojima 260.000 dece - ispitivano, privedeno i deportovano u Rusiju, uključujući i područja na dalekom istoku.

Moskva izvodi te akcije sa predumišljajem i mogu da se povuku istorijske paralele sa ruskim operacijama "filtracije u Čeleniji i drugim područjima. U okviru operacija filtracije predsednika Putina razdavajaju se porodice, plene ukrajinski pasoši i izdaju ruski da bi se promenio demografski sastav delova Ukrajine", naglasio je Blinken, koji se pozvao se na sve veće dokaze da ruske vlasti privode, muče ili dovode do nestanka hiljada ukrajinskih civila zbog potencijalnih veza sa ukrajinskom vojskom, medijima, vladom ili nevladinim organizacijama. Prema izveštajima, neki Ukrajinci su pogubljeni.

Predsednik Putin i njegova vlada neće proći nekažnjeno zbog sistematskih kršenja (ljudskih prava). Odgovornost je ključna. SAD i naši partneri neće ćutati. Ukrajina i njeni građani zaslužuju pravdu", naglasio je američki državni sekretar.

Takođe u sredu, Ujedinjene nacije su saopštile da većina ukrajinskih izbeglica želi da se vrati kući, ali da planira da čeka do stišavanja rata. Gotovo dve trećine izbeglica za sada planiraju da ostanu u zemljama u koje su pobegli. Velika većina su žene i deca.

XS
SM
MD
LG