Linkovi

Podele između Rusije i Zapada: Početak novog Hladnog rata ili nastavak starog?


ARHIVA - Kremlj, Moskva (Foto: AP/Ivan Sekretarev)
ARHIVA - Kremlj, Moskva (Foto: AP/Ivan Sekretarev)

Do 24. februara, kada je ruski predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu, Hladni rat je bio deo eksponata u muzejima kao mračni period u evropskoj istoriji. Međutim, nema naznaka da će biti prevaziđene duboke podela izmedju Moskve i Zapada, i analitičari kažu da bi trenutno stanje moglo da bude početak novog Hladnog rata ili nastavak starog.

Rusko rukovodstvo za novu gvozdenu zavesu krivi evropske NATO saveznike posle nedavnog samita u Madridu.

“Izgleda mi da je najbolji zaključak da je NATO u Madridu doživeo evoluciju u razvoju posle osnivanja 1949. i vratio se svojim korenima odnosno principima pružanja sigurnosti, vojne bezbednosti koji datiraju iz perioda Hladnog rata”, rekao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

Ruski predsednik, kojeg je izolovala medjunarodna zajednica, nastoji da ojača nekoliko saveznika koji su mu preostali, poput lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka. Oni imaju plan za ujedinjenje i Putin tvrdi da je Zapad zaslužan za to.

Bajden na samitu NATO: Povećali smo prisustvo snaga u Evropi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

“Političke i druge sankcije bez presedana koje je uveo ‘kolektivni Zapad’ vrše pritisak na nas da brzo sprovedemo process integracije”, poručio je Putin.

U podeljenoj Evropi mogućnost da će Ukrajina i Moldavija, bivši delovi Sovjetskog Saveza, postati deo zapadng bloka, posebno Evropske unije, je takodje uzrok zabrinutosti Kremlja, kažu analitičari, mada je NATO izvor najvećeg straha Moskve.

Rusko rukovodstvo je najviše zabrinuto zbog razvoja neprijateljske vojne infrastrukture na teritoriji tih zemalja. Ali bi, pošto EU nije jak igrač na planu bezbednosti, približavanje Ukrajine Briselu trebalo da bude manja briga za Kremlj nego približavanje Ukrajine NATO-u", ocenio je Andrej Kortunov iz ruskog Saveza za međunarodna pitanja.

Na ulicama, stavovi o zapadnom vojnom savezu su često negativni.

Mi nismo agresivni. Ali NATO ne treba da okupira naš prostor, da tako kažemo. Putin ima pravo kad kaže: ‘Mi ne diramo vas, vi ne dirajte naše granice", kaže stanovnik Moskve Pavel.

Medjutim, ima i onih koji, kad shvate da ne daju izjavu za rusku TV stanicu, govore drugačije.

“Ne smatram NATO neprijateljskom silom, niti mislim da je Rusija meta tog saveza. U pitanju su interesi. Ne vidim da NATO predstavlja bio kakvu opasnost za Rusiju”, ocenila je Irina, takođe stanovnica Moskve.

Život se nastavlja u Moskvi, dok dan za danom sve više ljudi veruje da se gvozdena zavesa širi preko Evrope, što znači Drugi hladni rat - ili jednostavno – prvi se nikada nije završio.

XS
SM
MD
LG