Linkovi

Rusija sada kontroliše Lugansk, a Ukrajina ponovo Zmijsko ostrvo


Grad Severodonjeck, drugi ključni u Lugansku, takođe je potpuno uništen
Grad Severodonjeck, drugi ključni u Lugansku, takođe je potpuno uništen

KIJEV - Ukrajinske snage povukle su se iz grada Lisičanska, čime je Rusija preuzela kontrolu nad celom oblasti Luganska i time ostvarila još jedan ratni cilj.

Ukrajina je saopštila da se povlačenjem čuvaju životi vojnika, te da će se pregrupisati i izvesti kontranapad sa zapadnim oružjem dugog dometa.

Prema tvrdnjama Moskve, Lugansk je "oslobođen" posle preuzimanja Lisičanska i ranije Severodonjecka. Lugansk će, prema navodima Rusije, biti pripojen samoproklamovanoj Luganskoj Narodnoj Republici, čiju je nezavisnost Vladimir Putin priznao veče pred rat.

Fokus borbi sada će preći na Donjeck, gde Kijev i kontroliše određene delove teritorije.

Lugansk i Donjeck zajedno čine Donbas, industrijsko jezgro Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da će Kijev u Donbasu uzvratiti oružjem dugog dometa kao što su američki HIMARS raketni bacači.

"Činjenica da štitimo živote naših vojnika i naroda je jednako važna. Vratićemo teritoriju, ali životi su iznad svega".

Borbe se sada intenziviraju u oblasti Donjecka, gde je u gradu Slavjansk u nedelju poginulo bar šest osoba. Prema rečima Zelenskog, žestoko su bombardovani Harkov, Kramatorsk i Slavjansk.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je vojsci na "oslobođenju" Luganska. U obraćanju javnosti, zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je rekao da vojnici koji su učestvovali u akciji u Lugansku treba da se odmore, dok ostali treba da nastave borbu.

Ukrajinska zastava na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava ponovo se vijori na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je ukrajinska vojska, pošto su se ruske snage odatle povukle prošle nedelje.

"Vojna operacija je zaključena i Zmijsko ostrvo ponovo je pod jurisdikcijom Ukrajine", saopštila je ukrajinska vojna komanda.

Neki analitičari ocenjuju da će povlačenje Rusije sa Zmijskog ostrva moglo da ublaži blokadu u ukrajinskim lukama.

Ipak, pitanje je da li je to dovoljno za neometan izvoz žitarica iz Ukrajine.

Rusija je svoje povlačenje sa Zmijskog ostrva opisala kao "gest dobre volje" i da pokaže da ne opstruiše pokušaje UN da otvore humanitarni koridor za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Kijev je saopštio da je Rusija primorana da se povuče sa ostrva zbog raketnih i artiljerijskih napada.

XS
SM
MD
LG