Linkovi

Ukrajina pozvala stanovnike područja blizu nuklearke da se evakuišu


Tim Međunarodne agencija za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani, u oblasti Zaporožja
Tim Međunarodne agencija za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani, u oblasti Zaporožja

Ukrajina je u sredu pozvala stanovnike područja blizu nuklearne elektrane Zaporožje, koja su pod ruskom okupacijom, da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

"Apelujem na stanovnike okruga uz nukearnu elektranu Zaporožje...evakuišite se. Nađite način da dođete na teritoriju koju kontroliše Ukrajina", napisala je na Telegramu zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

U odvojenoj objavi na Telegramu, ukrajinski gradonačelnik Enerhodara u egzilu, glavnog grada koji opslužuje nuklearku, rekao je da su grad napale ruske snage i da nema struju.

Moskva i Kijev nedeljama razmenjuju međusobne optužbe za granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane, zbog kojeg postoji opasnost od nuklearne katastrofe slične onoj u Černobilu 1986. godine.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je u utorak da su napadi na Zaporožje neprihvatljivi i pozvao na uspostavljanje demilitarizovane zone u objektu i oko njega. Grosi i inspektori IAEA obišli su nuklearku ove nedelje.

IAEA Warns of Damage, Potential Catastrophe at Ukraine Nuclear Plant
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

"Igramo se sa vatrom, i moglo bi da se dogodi nešto katastrofalno. Zato u našem izveštaju predlažemo uspostavljanje zaštitne zone za nuklearnu bezbednost ograničene na okolinu i samu elektranu", rekao je Grosi u video obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ni Moskva ni Kijev nisu odmah pristali na Grosijev predlog, navodeći da im je potrebno više detalja.

Ukrajinski regionalni guverner Valentin Rezničenko rekao je da je grad Nikopolj, na drugoj obali reke Dnjepar, u sredu pogođen ruskim raketama i teškom artiljerijom.

"Ima požara, nestanaka struje i drugih stvari u elektrani zbog kojih smo primorani da pripremimo lokalno stanovništvo za posledice nuklearne opasnosti", upozorio je Rezničenko.

Zvaničnici su proteklih dana stanovnicima podelili pilule joda da bi se zaštitili u slučaju radijacije.

Žestoke borbe vodile su se i na severu, blizu Harkova, u istočnom regionu Donbas i u regionu Herson, gde je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu da bi pokušala da ponovo uspostavi kontrolu nad teritorijom koju je Rusija osvojila na početku rata.

XS
SM
MD
LG