Linkovi

EU predlaže ograničenje cena ruskog gasa


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Johanna Geron)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: REUTERS/Johanna Geron)

Evropska komisija će predložiti ograničenje cene ruskog gasa, uz ostale mere kao što je obavezno smanjenje potrošnje struje, saopštila je u sredu predsednica komisije Ursula fon der Lajen.

Cene električne energije i goriva naglo su porasle, nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa Evropi zbog, kako je saopšteno u Moskvi, tehničkih problema i zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

"Predložićemo ograničenje cena ruskog gasa...Moramo smanjiti profit Rusije koji Putin koristi da finansira okrutni rat u Ukrajini", rekla je fon der Lajen novinarima.

Ruski predsednik rekao je u sredu da će Rusija prestati da isporučuje gas i naftu ako se cene ograniče.

Pojedine članice EU ne žele ograničavanje cena ruskog gasa ako će to ugroziti već smanjenje zalihe koje Moskva isporučuje.

Iz Evropske komisije je saopšteno da nova mera i dalje omogućava kupovinu ruskog gasa ako cena ne premašuje dogovoreni limit.

"Postoje značajni poremećaji i bez ograničenja cena", navodi se u saopštenju komisije u kojem se objašnjavaju planovi fon der Lajen, i istovremeno priznaje da bi Rusija zbog ograničenja mogla dodatno da smanji isporuke.

Takođe se predlaže da cena bude iznad troškova proizvodnje - mada ispod trenutne tržišne cene - da bi se Rusija ohrabrila da nastavlja da prodaje gas Evropi.

Von der Lajen je takođe iznela planove EU za smanjenje velikih cena gasa i električne energije, zbog kojih su znatno povećani računi za domaćinstva i pogođena evropska energetska industrija.

Dodala je i da bi se od naftnih i kompanija za gas, koje su ostvarile velike profite, zahtevalo da daju "doprinose iz solidarnosti", ali nije iznela više detalja.

Među drugim merama Brisela je i zahtev članicama da smanje potrošnju struje tokom udarnih sati, i da se pomogne likvidnosti energetskih kompanija. Predlozi će biti razmotreni na vanrednom ministarskom sastanku u petak.

XS
SM
MD
LG