Linkovi

Suzbijanje pandemije uz ograničavanje građanskih sloboda


Grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da neke vlade koriste vanredno stanje da bi prigrabile još više vlasti - ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)
Grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da neke vlade koriste vanredno stanje da bi prigrabile još više vlasti - ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)

U novom serijalu, Glas Amerike razmatra kako čak i u konsolidovanim demokratijama postoje strahovanja da bi zdravstvena kriza mogla da bude iskorišćena da se ućutkaju kritičari i uguše osnovna demokratska prava širom sveta.

Širom sveta vlasti ograničavaju građanske slobode bez presedana, u nastojanju da spreče širenje koronavirusa. Međutim, grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da neke vlade koriste vanredno stanje da bi prigrabile još više vlasti.

Izvršni direktor organizacije Hjuman Rajts Voč Kenet Rot kaže da su pojedina ograničenja osnovnih sloboda, u mnogim slučajevima, neophodna za borbu protiv virusa.

“Nažalost, takođe primećujemo da su pojedine vlade zapravo daleko više fokusirane na to da iskoriste virus kao izgovor da uguše svoje kritičare i učvrste vlast".

U Kini, gde se virus prvo pojavio, lekari u Vuhanu su pokušali da alarmiraju svet na opasnosti od nove bolesti.

“Međutim, umesto da ih poslušaju, kineske vlasti su ućutkale i cenzurisale ta upozorenja, i kaznile lekare. Time su virusu pružile tronedeljnu katastrofalnu prednost. U tom periodu virus se raširio globalno”, upozorava Rot.

Od tada, uobičajena ograničenja nad vlastima u brojnim zemljama su suspendovana, upozorava specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija Anjes Kalamar.

“Sudovi imaju daleko manja ovlašćenja nego što je to bio slučaj. Parlamenti su takodje daleko slabiji u vreme vanrednog stanja".

U Mađarskoj, premijer Viktor Orban je u martu progurao zakon bez vremenskog ograničenja.

“Pomislite na alžirsku vojnu huntu ili predsednika Vladimira Putina u Rusiji, ili Libance, iračku vladu, premijera Narendru Modija u Indiji. To su sve vlade koje su bile suočene sa velikim prodemokratskim izazovima na ulicama. Sada su ti protesti obustavljeni. Svi to razumeju. Medjutim, koliko će dugo vlade zadržati pravila kojima se zabranjuje ta vrsta slobodnog okupljanja samo zato što je to pogodno?” pita se Rot.

Policiji su pružena dodatna ovlašćenja da sprovodi mere o kućnoj izolaciji. U Keniji, jedan 13-godišnji dečak je slučajno ubijen. U Kejptaunu, policija je iselila desetine migranata iz jedne crkve. U javnosti su se pojavili snimci policije u Indiji kako zaprašuje migrantske radnike dezinfekcionim sredstvima.

“U ime spasavanja što je više moguće života, mi ćemo izložiti živote najranjivijih grupa većem riziku. Istorija nam govori da su to momenti kada će verovatno doći do zloupotrebe policijskih ovlašćenja”, upozorava Kalamar.

Primer su teroristički napadi u SAD 11. septembra, 2001, kaže Rot.

“To je takođe bio momenat u kojem su ljudi bili preplašeni. Oni su tražili od vlada da ih zaštite i mnoge vlade su, umesto da preduzmu ono što je zaista neophodno za takvu zaštitu, uvele razne vrste vanrednih ovlašćenja i bilo je potrebno mnogo, mnogo vremena da ih se odreknu”.

Za sada, ograničenja naših sloboda su prihvaćena kao neophodno oružje u borbi protiv virusa Kovid 19. Međutim, postoji bojazan da bi te restrikcije mogle da nadžive samu bolest.

XS
SM
MD
LG