Linkovi

Šef UNMIK-a pozvao na poštovanje privatnosti pacijenata na Kosovu


Ambulanta za obolele od koronavirusa u Prištini. (Foto: Rojters/Laura Hasani)

Šef UNMMIK-a Zahir Tanin pozvao je na poštovanje prava na privatnost pacijenata obolelih od Kovida-19 na Kosovu i na uzdržavanje od otkrivanja njihovih privatnih podataka, što se odnosi i na medije. Tanin je, time, ponovio poziv koji je uputila Kosovska agencija za zaštitu ličnih podataka.

Kako je na brifingu za novinare u ponedeljak navela portparolka Ujedinjenih Nacija Stefani Dužarik, specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef misije UN na Kosovu upozorio je u nedelju na značaj zaštite ljudskih prava, i izazove koji su se pojavili tokom trenutne zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i merama njenog zaustavljanja.

Tanin je pozvao sve institucije da vode računa o mogućim slučajevima stigmatizacije i diskrimnacije u toku borbe protiv virusa, i da se staraju da nijedna grupa ne bude zanemarena tokom odgovora na pandemiju.

Prištinski portal “Gazeta Sinjali” objavio je krajem prošle nedelje spisak sa imenima 210 ljudi, uglavnom Srba koji se, kako se navodi, nalaze u izolaciji zbog Kovida 19. Portal je, pored imena ljudi, objavio njihove godine rođenja i opštine u kojima žive, navodi da se radi većinski srpskim opštinama.

Objavljivanje spiskova osudila su novinarska udruženja i Misija OEBS-a na Kosovu.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osudili su postupak portala „Gazeta Sinjali“ i zatražili da se ti podaci hitno uklone sa interneta, zahtevajući reakciju OEBS-a, UNMIK-a, EU i institucija u Prištini.

UNS i UNS na Kosovu poručili su da je nedopustivo objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

Misija OEBS-a na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog objavljivanja imena osoba kojima je navodno određena izolacija zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

OEBS je naglasio da su lični podaci "svakog pojedinca zaštićeni zakon" a da “samo odgovorne institucije mogu objavljivati takve informacije i to samo u određenim okolnostima kako to dopušta zakon”

XS
SM
MD
LG