Linkovi

Poverenica: Nedopustiva stigmatizacija obolelih na društvenim mrežama


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila česte slučajeve nedopustivog i uvredljivog govora i stigmatizaciju osoba obolelih od korona virusa na društvenim mrežama.

U današnjem saopštenju Poverenica ističe da su u sličnom položaju i osobe koje su u većem riziku od oboljevanja, poput starijih građana ili državljana Srbije koji se vraćaju iz inostranstva na društvenim mrežama.

"Poverenica za zaštitu ravnopravnosti najoštrije osuđuje sve diskriminatorne, dehumanizujuće i zakonom zabranjene poruke koje se na ovaj način šalju", navodi se u saopštenju.

Poverenica Brankica Janković ukazuje da je stigmatizacija obolelih od Covid-19 virusa na osnovu njihovog zdravstvenog stanja, posebno u uslovima vanrednog stranja, nedopustiva i da stvara konfuziju kod građana i povećava njihov strah.

"Kada je reč o stigmatizaciji srpskih državljana koji su se protekle dve nedelje vratili u Srbiju iz inostranstva, poverenica kaže da su oni državljani Srbije, da nisu prekršili ni jedan zakon i da imaju pravo da se vrate u svoju zemlju i kao svi ostali građani poštuju mere izolacije u sve propisane mere", ističe se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG