Linkovi

UN: Rizik od velikog izlivanja nafte u Crveno more raste iz dana u dan


Arhviva - Na ovoj satelitskoj fotogafija, vlasništvu "Maksar tehnolodži" napravljenoj 19. jula 2020, vidi se tanker "FSO Sejfer" u vodama pored Jemena.
Arhviva - Na ovoj satelitskoj fotogafija, vlasništvu "Maksar tehnolodži" napravljenoj 19. jula 2020, vidi se tanker "FSO Sejfer" u vodama pored Jemena.

Šef UN-a za zaštitu životne sredine upozorio je u četvrtak da rizik od masivnog izlivanja nafte u Crvenom moru raste svakodnevno, jer jemenski pobunjenici sprečavaju međunarodne stručnjake da pristupe starom, zapuštenom tankeru koji prevozi više od milion barela (oko 160 miliona litara) sirove nafte.

"U slučaju požara ili eksplozije, oko 4,8 miliona ljudi u Jemenu i 350.000 u Kraljevini Saudijska Arabija moglo bi biti izloženo štetnim nivoima zagađenja u roku od 24 do 36 sati", rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa UN za životnu sredinu na sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom ovom tankeru.

"Još uvek ne znamo tačno stanje plovila, niti koje bi najbolje rešenje bilo za regulisanje 1,1 miliona barela nafte u starom tankeru, smeštenom u ekološki osetljivom delu Crvenog mora", dodala je ona.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija više od dve godine traže pristup brodu "FSO Sejfer" (FSO Safer), kako bi procenili njegovu bezbednost, obavili manje popravke i na kraju ga odvukli u sigurnu luku radi istovara nafte. Ali Huti pobunjenici koji kontrolišu to područje u više su navrata odustali od obećanja da će to omogućiti.

Nedavno, u novembru, Ujedinjene Nacije su verovale da su konačno postigle dogovor sa pobunjenicima. Ali Andersen je rekla da su političke i logističke prepreke sprečile početak sprovođenja misije.

Bez održavanja šest godina

45-godišnji tanker i dalje je privezan 60 kilometara severozapadno od glavne morske luke u zemlji, Hodeida. Brod nije podvrgnut nikakvom održavanju više od šest godina, a Ujedinjene Države su zabrinute da se fizički raspada i da je moguće se u nekim delovima plovila skupljaju zapaljivi gasovi.

Ujedinjene nacije saopštavau da FSO Sejsfer ima potencijal da prouzrokuje izlivanje nafte četiri puta veće od katastrofe Ekon Valdeza 1989. godine na Aljasci, koja je obuhvatila 257.000 barela nafte i zbog koje je bilo potrebno nekoliko godina da se ona očisti.

Ujedinjene Nacije su tokom proteklih 10 dana vodile intenzivne, ali neuspešne razgovore sa Hutijima kako bi pokušale da prevaziđu razlike. U međuvremenu, radile su sa partnerima na planovima za nepredviđene situacije u slučaju da se dogodi najgore.

"Čak i ako bi aktivnosti reagovanja trebalo da budu započete odmah nakon izlivanja nafte, bile bi potrebne bi godine da se ekosistemi i ekonomije oporave", upozorila je Andersen.

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Jemenu optužio je pobunjenike da situaciju koriste kao politički pregovarački čip pod velikim rizikom za stanovništvo.

"Krajnja zabrinutost"

Sa svoje strane, Savet bezbednosti, koji čini 15 država, izrazio je "krajnju zabrinutost“ zbog sve većeg rizika da bi tanker mogao da se raspukne ili eksplodira. Članovi su rekli da očekuju da Huti omoguće bezuslovan i bezbedan pristup misiji procene Ujedinjenih nacija "bez daljeg odlaganja".

Vlada predsednika Abeda Raba Mansoura Hadija, uz podršku Saudijske Arabije, bori se protiv proiranskih pobunjenika Hutija od 2014. godine za kontrolu nad zemljom. Više od sedam godina rata gurnulo je najsiromašniju zemlju Bliskog istoka na ivicu, stvarajući najveću humanitarnu vanrednu situaciju na svetu.

XS
SM
MD
LG