Linkovi

UN: NATO proučava opcije za jačanje afričkih snaga koje se bore protiv džihadista


Arhiva - Vojnik Malija tokom vežbe korišćenja haubice D-30, sa Trenažno misijom Evropske unije (EUTM), kako bi se borio sa džihadistima, u kampu Sevare, oblast Mopti, u Maliju, 23. marta 2021.
Arhiva - Vojnik Malija tokom vežbe korišćenja haubice D-30, sa Trenažno misijom Evropske unije (EUTM), kako bi se borio sa džihadistima, u kampu Sevare, oblast Mopti, u Maliju, 23. marta 2021.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da NATO proučava mogućnosti za jačanje podrške multinacionalnim združenim snagama G5 Sahel u problematičnom regionu na granicama tri države - Malija, Nigera i Burkine Faso, gde je porast nasilja džihadista koštao hiljade života, kaže se u pismu u koje je AFP imao uvid u četvrtak.

Severnoatlantski pakt mogao bi da pruži takvu podršku putem svoje Agencije za podršku i izvršenje, rekao je šef UN u nedavnom pismu Savetu bezbednosti.

Gutereš je rekao da je uveren u potrebu stvaranja UN-ove kancelarije za podršku snagama G5 Sahel, koje bi činilo oko 5.000 vojnika iz Malija, Mauritanije, Nigra, Čada i Burkine Faso i koja bi se finansirala iz doprinosa Ujedinjenih nacija.

On je rekao da bi takva tehnika bila "najefikasniji pristup za pružanje održive i predvidljive podrške Zajedničkim snagama".

Ali Sjedinjene Države, najveći finansijer UN-a, do sada su odbacivale plan, koji favorizuju Francuska i nekoliko afričkih zemalja.

U junu je zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Džefri Delarentis rekao da njegova zemlja želi da održi jasno razdvajanje između napora u borbi protiv terorizma i napora da se održi mir kako bi se zaštitila neutralnost UN.

Godinama su Sjedinjene Države govorile da prioritet daju direktno zemljama Sahela, umesto da povećavaju učešće UN.

"Stvaranje Zajedničkih snaga G5 Sahel, uprkos stalnim izazovima, snažna je manifestacija političke volje pet ključnih država Sahela koja zaslužuje podršku međunarodne zajednice", rekao je Gutereš.

"Iako su svi sagovornici naglasili svoju snažnu podršku Zajedničkim snagama G5 Sahel kao izuzetnu inicijativu koja opravdava međunarodnu podršku, u međunarodnoj zajednici ne postoji približavanje stavova o tome kako ih je najbolje podržati", dodao je šef UN -a.

Savet bezbednosti, koji trenutno vodi Kenija, trebalo bi da krajem meseca pošalje predstavnike u posetu Maliju i Nigeru radi proučavanja bezbednosne situacije.

Gutereš je istakao da uprkos spremnosti Afričke unije (AU) da preuzme integralnu ulogu u podsticanju saradnje u regionu, "AU je naglasila da će za finansijsku podršku Zajedničkih snaga biti potrebna finansijska podrška drugog donatora".

UN trenutno snabdeva Zajedničke snage gorivom, vodom i hranom putem mirovne misije Minusma u Maliju, plus bilateralnu medicinsku podršku organizovanu u poslednjih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG