Linkovi

Junak "Hotela Ruanda" proglašen krivim za terorizam


ARHIVA - Pol Rusesabagina, predstavljen kao heroj u holivudskom filmu iz 1994. o genocidu u Ruandi, u lisicama izlazi iz sudnice u Kigaliju u Ruandi 25. septembra 2020.

Vrhovni sud Ruande u ponedeljak je proglasio Pola Rusesabaginu krivim po optužnici za terorizam. Rusesabagina je nekadašnji menažder hotela, koji je prikazan kao heroj u holivudskom filmu "Hotel Ruanda."

“Treba da budu proglašeni krivim zato što su deo terorističke grupe", rekla je sudija Beatris Mukamurenzi. “Napadali su ljude u njihovim domovima, pa čak i u automobilima, dok su putovali."

Rusesabagina i još 20 ljudi optuženo je za 13 krivičnih dela zbog navodne veze sa Nacionalnim snagama oslobođenja, ili FLN, paravojnom grupom koju vlada Ruande optužuje za terorizam. Prema izveštajima u vladinom dnevniku Nju tajms, tužioci su tražili doživotnu kaznu za Rusesabaginu, i različite dužine kazne za druge osumnjičene.

Rusesabagina, čija je životna priča opisana u filmu "Hotel Ruanda" zbog pokušaja da spasi ljude za vreme genocida u Ruandi 1994. godine, odbacio je sve optužbe. On je napustio Ruandu 1996. i državljanin je Belgije. Proteklih godina je bio istaknuti kritičar predsednika Pola Kagamea i njegove vlade.

Porodica i aktivisti kažu da je Rusesabagina u suštini bio otet u avgustu 2020. Nakon što je stigao u Dubai, ukrcao se u privatni avion i prebačen je u glavni grad Ruande, Kigali, gde je uhapšen. U intervjuima posle hapšenja rekao je da je verovao da putuje za Burundi, kako bi govorio u crkvama na poziv jednog prijatelja.

ARHIVA - Pol Rusesabagina, koji je inspirisao film "Hotel Ruanda", na suđenju u Kigaliju.
ARHIVA - Pol Rusesabagina, koji je inspirisao film "Hotel Ruanda", na suđenju u Kigaliju.

Kejt Gibson, jedna od branilaca Rusesabagaine, izjavila je za radio program Glasa Amerike "Daybreak Africa" iz Ženeve da njen klijent nije imao šanse na sudu.

“Naše je mišljenje da je ovo kraj priče koja je napisana čak i pre nego što je gospodin Rusesabagina kidnapovan", izjavila je. "Uvek je postojao smišljen i odlučan plan da će mu se suditi i da će biti osuđen pred sudom u Ruandi."

Gibson kaže da Rusesabagina nije dobio pravedno suđenje, navodeći da advokatima nije dozvoljeno da mu donose dokumenta a kada su dokumenta doneta da bi ih advokati razmotrili sa njim, ona su im oduzeta. Suđenje je, prema njenim rečima, bilo "toliko ispod svih međunarodno priznatih standarda poštenog suđenja da sama presuda nema poseban značaj."

Međunarodni posmatrači se, po svemu sudeći, slažu sa tom ocenom. Predstavnici Centra za ljudska prava Američkog udruženja pravnika, koji su pratili slučaj zajedno sa Kluni fondacijom za pravdu, izneli su slično mišljenje.

“Ovo takozvano suđenje nije pravi proces, postalo je spektakl u kome nije dozvoljno da se ospori državna verzija događaja. Svaka presuda koja proistekne iz toga se ne može smatrati verodostojnom pošto nije zasnovana na dokazima koji su adekvatno razmotreni", izjavio je Džefri Robertson, stručnjak organizacije TrialWatch Expert.

“To je prazna presuda jer je prethodio proces koji je očigledno bio nepravedan", kaže gibson. Osnovna prava kao što su pravna pomoć, pravo na adekvatno vreme i sredstva i pravo na pretpostavku nevinosti - sve je to uskraćeno", dodala je.

“Nekoliko dana posle hapšenja, visoki zvaničnici Ruande, uključujući predsednika, izašli su i rekli da je kriv", kaže pravnica.

Džejms Bati, novinar servisa Glasa Amerike za Afriku, učestvovao je u pisanju izveštaja. Korišćene su i informacije agencije Rojters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG