Linkovi

Ukrajina: Žestoke borbe na istoku, raketni napadi na Odesu


Dim iznad čelićane Azovstal u Marijupolju, 7. maj 2022 (Foto: AP/Alexei Alexandrov)
Dim iznad čelićane Azovstal u Marijupolju, 7. maj 2022 (Foto: AP/Alexei Alexandrov)

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe, ključna crnomorska luka Odesa je pod raketnim napadima, dok ruske snage pokušavaju da slome otpor ukrajinskih boraca u čeličani u Marijupolju, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ruske snage u ponedeljak su upotrebile tenkove i artiljeriju "u operacijama upada" u čeličanu Azovstal u Marijupolju, u kojoj se nalazi poslednji ukrajinski branioci grada, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, a prenosi Rojters.

Rusija je proglasila pobedu u Marijupolju, strateškom gradu na Azovskom moru, ali je kompleks čeličane i dalje u rukama ukrajinskih boraca.

Portparol ukrajinskog ministarstva Oleksandr Motuzjanik nije izneo mnogo detalja, i nije poznato da li su ruske snage pokrenule novu operaciju u Azovstalu. Agencija Rojters nije mogla da potvrdi kakva je situacija u fabrici.

"Neprijatelj nastavlja da blokira naše jedinice u području fabrike Azovstal, i sprovodi operacije upada uz podršku tenkova i artiljerijske vatre", rekao je Motjuzanik tokom onlajn brifinga.

Takođe nije isključio mogućnost intenziviranja ruskih napada, upozorivši da "nije isključeno obnovljeno bombardovanje Tu-22 M3 bombarderima".

Rusija je prethodno demantovala tvrdnje ukrajinskih zvaničnika da pokušava da upadne u čeličanu. Ukrajina je saopštila da su evakusane žene, deca i stariji civili, koji su se krili u Azovstalu. Rusija je takođe navela da je završena evakuacija civila.

U Odesi, rakete su pogodile turističke lokacije, uništeno je pet zgrada, a dve osobe su povređene, saopštilo je gradsko veće. Ukrajinski mediji preneli su da je izbio požar u jednom tržnom centru posle napada. Rojters još nije potvrdio te izveštaje.

Ukrajinska vojna komanda prethodno je navela na Fejsbuku da ruske snage pokušavaju da osvoje Rubižne da bi stvorile povoljne uslove za napad na gradove Liman i Sjeverodonjeck.

XS
SM
MD
LG