Linkovi

Uhapšena grupa osumnjičenih trgovaca ljudima, pronađena 93 Tajvanca


Akcija policije protiv krijumčara ljudima u Crnoj Gori (Foto: RTCG)
Akcija policije protiv krijumčara ljudima u Crnoj Gori (Foto: RTCG)

Crnogorska policija saopštila je u četvrtak da je u međunarodnoj akciji prekinula lanac trgovine ljudima, pri čemu je na tri lokacije pronadjeno 93 osobe sa Tajvana, dok je osam osoba uhapšeno pod sumnjom da su izvršili krivična djela trgovina ljudima i stvaranje kriminalne organizacije.

“Službenici Uprave policije u kooordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom juče su realizovali međunarodnu akciju, kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme”, saopštila je policija.

Policija navodi da je Generalni sekretarijat Interpola crnogorskim kolegama dostavio “značajna saznanja o ovom krivičnom djelu”, te da je u saradnji sa Europolom identifikovan “ovaj specifičan modus operandi za koji je utvrđeno da se ranije pojavljivao u zemljama Zapadne Evrope”.

“U tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novac”, navodi policija i dodaje da je tokom akcije izuzeto više elektronskih uređaja, koji će biti predmet vještačenja.

Za sada je u akciji policije lišeno slobode osam lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo trgovina ljudima i krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok je policija identifikovala 12 žrtava ovog krivičnog djela, a u obradi je 85 lica, navodi UP.

“U cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti", navode iz policije.

XS
SM
MD
LG