Linkovi

CG: Prekinut lanac krijumčarenja migranata, uhapšeno 17 osoba


Arhiva - Policija Crne Gore u akciji u Podgorici (AP Photo/Risto Bozovic)
Arhiva - Policija Crne Gore u akciji u Podgorici (AP Photo/Risto Bozovic)

Crnogorska Uprava policije saopštila je da je u utorak u velikoj policijskoj akciji uhapsila 17 osoba, medju kojima i dvojicu policijskih službenika, osumnjičenih da su bili dio medjunarodnog lanca krijumčarenja migranata.

Prema navodima UP, službenici Uprave policije – Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za suzbijanja trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija i Specijalnog policijskog odjeljenja su jutros u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica, nakon sprovođenja višemjesečnih aktivnosti, realizovali akciju pod nazivom "Doku" i na taj način presjekli međunarodni organizovani lanac krijumčarenja migranata.

"Jutros je policija na području Podgorice i Nikšića lišila slobode 17 lica a protiv ukupno 21 lica podnijela je krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijučarenje ljudi", navodi se u saopštenju.

Policija je objasnila da je u akciji, koja je trajala od maja prošle godine, razbijen nalac krijumčarenja migranata lišavanjem slobode jedanaest osoba iz Podgorice, pet iz Nikšića i jednu iz Mojkovca, medju kojima i dvojicu službenika Sektora za obezbjedjenje ličnosti i objekata Uprave policije.

Hapšenja su, kako su rekli u policiji, rezultat "kontinuirane i intenzivne aktivnosti sa ciljem otkrivanja i procesuiranja krijumčarskih mreža koje djeluju na teritoriji Crne Gore i u zemljama regiona", što je prethodilo identifikovanju "organizovane kriminalne grupe formirane u cilju vršenja krijumčarenjastranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila".

Policija sumnja da je grupa vršila prihvat, tranzit i smještaj migranata, kao i njihov ilegalni prelazak granice na ruti Albanija - Crna Gora - BiH- Hrvatska, kao i da je od prošlog maja prokrijumčarila više grupa koje su brojale od pet do deset osoba.

Osumnjičeni krijumčari su, kako navodi policija, po unaprijed ugovorenom scenariju, koristili nepristupačne terene oko graničnih prelaza na granicama Crne Gore sa Albanijom i BIH, Božaja i Vraćenovića.

UP navodi da su u okviru iste akcije danas u Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe, a u Hrvatskoj jedna, "zbog osnovane sumnje da su izvršili navedena krivična djela na teritorijama ovih država".

Izvor Glasa Amerike iz policije rekao je da su svih 17 uhapšenih pod sumnjom za krijumčarenje migranata crnogorski državljani, dok preostalo četvoro uhapšenih u BiH i Hrvatskoj nemaju državljanstvo Crne Gore.

"Osumnjičeni će biti privedeni specijalnomdržavnom tužiocu u Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost", kažu u UP.

XS
SM
MD
LG