Linkovi

Svetski dan borbe protiv krijumčara ljudima


Krijumčarenje ljudima je od izbijanja migrantske krize postalo najunosniji posao medjunarodnih kriminalnih organizacija - procjenjuje se da donosi više od milijarde eura godišnje a mjere koje su do sada poduzimane na nivou EU pokazala su se nedovoljne. Na Svjetski dan borbe protiv krijumčarenja ljudima brojne organizacije pozivaju da u borbi protiv ove vrste kriminala učini više i bolje.

Najčešće žrtve krijumčarenja ljudima su žene i djeca, koji po pravilu završe u evropskom podzemlju, u ropstvu, prostituciji i zlostavljanju. Iz klupa Evropskog parlamenta redovno upozoravaju na ovu vrstu kriminala, trazeći snažnije mjere cijele Evrope:

"Krijumčarenje ljudima je nova vrsta ropstva našeg vremena. Brojke su zaprepašćujuće a priče lome srca, a iza svake priče je ljudska tragedija. Vrijeme je da zaustavimo nekažnjivost. Za krijumčare ne smije biti skrovišta u Evropi. Većina žrtava su žene i djevojčice koje se iskorištavaju za prostituciju u Evropi. Sve više njih su migranti. Krijumčarenje ljudima je organizovani kriminal visokog profita i malog rizika. Mreža krijumčara ja dobro razvijena preko evropski granica a mi moramoi na to odgovoriti svim sredstvima na evropskom nivou...", navodi članica Evropskog parlamenta iz Švedske, Ana Maria Koraca Bilt.

Prije nešto više od godinu dana, EU je odlukom Savjeta ministara uspostavila pomorsku akciju Sofija, koja za cilj ima, sem spašavanja izbjeglica, razbijanje mreže krijumčara ljudima koji koriste migrantsku krizu, izlažući očajne ljude smrtom riziku...misija je prije nekoliko dana produzena za još godinu, postižući, vjeruju evropski zvaničnici, ozbiljne rezultate...

"Za šest mjeseci misije smo spasili 13 hiljada života, uhapsili smo 68 lica pod sumnjom da su krijumčari ljudima i predali ih sudskim organima Italije, a od 13 hiljada spašenih je 800 djece", izjavila je visoka predstavnica EU, Federica Mogerini.

Dio evropskog palana razbijanja mreže krijumčara ljudima je i sporazum o migrantima sa Turskom, kojim se, barem na Egejskom moru, uklanja mogućnost ilegalnih prelazaka i krijumčarenja...plan uglavnom funkcioniše, a posljednji dogadjaji u Turskoj se Briselu ne čine kao prijetnja dogovorenom.

"Evropska komisija prati situaciju veoma pažljivo, u kontaktu smo sa turskim, kao i grčkim vlastima, Visokim komesarijatom UN za izbjeglice. Ovo je područje gdje ne želimo da improvizujemo ili donosimo jednostrane odluke- konsultujemo UN i Savjet Evrope i za sada se držimo ranije usvojene pozicije”, izjavila je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas .

XS
SM
MD
LG