Linkovi

"Ubijeni" ruski novinar pojavio se na konferenciji za novinare!


Arkadij Babčenko govori na današnjoj konferenciji za novinare u sedištu Ukrajinske službe bezbednosti
Arkadij Babčenko govori na današnjoj konferenciji za novinare u sedištu Ukrajinske službe bezbednosti

Ruski novinar-disident Arkadij Babčenko dramatično se pojavio živ i zdrav na pres konferenciji u Kijevu manje od 24 sata pošto je policija objavila da je ubijen na ulazu zgrade u kojoj živi, u glavnom gradu Ukrajine. Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da je njegova smrt izlažirana da bi se osujetio stvarni atentat na njega koji je, navodno, naručila Moskva.

U sceni nalik na filmsku, u sred brifinga ukrajinske službe bezbednosti o njegovom navodnom ubistvu, novinar se pojavio na konferenciji za medije praćen aplauzom i povicima iznenađenja.

„Živ sam“, rekao je Arkadij Babčenko i izvinio se porodici i prijateljima koji su ga oplakivali ne znajući da je ubistvo inscenirano.

Zatim je opisao specijalnu operaciju, koordinisanu sa ukrajinskim snagama bezbednosti, da bi se sprečio atentat na njega i zahvalio ukrajinskoj službi bezbednosti što mu je spasila život.

"Koliko znam, operacija je pripremana dva meseca, a ja sam za nju znao mesec dana. U tih mesec dana sam pratio kako ovi ljudi rade, kako iskopavaju stvari kao buldožeri. U proteklih mesec dana bili smo u stalnom kontaktu i razradili sve detalje. Rezultat je ova specijalna operacija u kojoj je uhapšena jedna osoba”.

"Ubijeni" ruski novinar pojavio se na konferenciji za novinare!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Ukrajinska policija juče je saopštila da je Babčenko, glasni kritičar Kremlja koji je živeo u egzilu u Kijevu, upucan u leđa sa više metaka u svom stanu i da ga je supruga pronašla kako leži u lokvi krvi. Navodno je preminuo u kolima hitne pomoći na putu ka bolnici.

Nije poznato da li je Babčenkova supruga znala da je ubistvo izlažirano, ali joj se novinar izvinio na pres konferenciji:

“Olečka, strašno mi je žao, ali nije bilo drugog načina”.

Na današnjoj pres konferenciji, pre nego što je 41-godišnji Babčenko iznenada ušao u prostoriju, šef ukrajinske službe bezbednosti Vasil Hricak saopštio je da istražitelji identifikovali ukrajinskog građanina, koga je regrutovala ruska služba bezbednosti i platila mu 40.000 dolara da organizuje i izvrši atentat. Taj Ukrajinac je navodno angažovao jednog saradnika, koji se borio u separatističkom ratu u istočnoj Ukrajini.

Posle jučerašnjeg saopštenja da je Babčenko mrtav, ubistvo novinara osudile su brojne njegove kolege, organizacije za ljudska prava i zvaničnici, među kojima je bila visoka predstavnica EU Federika Mogerini i Boris Džonson, šef britanske diplomatije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da im je drago što je Babčenko živ i da je ubistvo izlažirano “radi propagandnog efekta”.

Arkadij Babčenko je poznati kritičar Kremlja, koji je često osuđivao ruske poteze u Siriji i istočnoj Ukrajini. Pobegao je iz Rusije 2017. pošto je dobio pretnje smrću zbog jednog komentara na društvenim medijima.

XS
SM
MD
LG