Linkovi

Ruski istraživački novinar poginuo nakon pada s balkona


Pogled na grad Jekaterinburg, Rusija, 14. aprila 2018.
Pogled na grad Jekaterinburg, Rusija, 14. aprila 2018.

Ruski istraživački novinar, koji je nedavno pisao o smrti ruskih plaćenika u Siriji, preminuo je nakon pada sa balkona sa 50. sprata u gradu Jekaterinburg.

Maksin Borodin, 32, pronađen je teško povređen ispod svog balkona i prevežen u bolnicu, gde je preminuo u nedelju, prema informacijama koje je prižio njegov poslodavac, veb sajt Novi dan.

Lokalna policija saopštila je da ne vidi nikakvu prljavu igru, ali njegova smrt je izazvala spekulacije među prijateljima i kolegama.

Borodinov prijatelj, Vjačeslav Baškov, napisao je na Fejsbuku da ga je Borodin kontaktirao rano ujutro u sredu, dan pre pada, i rekao mu da je čovek s pištoljem bio na njegovom balkonu i da je video nekoliko drugih, sa maskama i u maskirnim uniformama, kako se skrivaju na stepeništu koje vodi ka zgradi u kojoj mu je stan.

Baškov je rekao da ga je Borodin pozvao ponovo nakon sat vremena i rekao mu da je pogrešio i da misli da je naoružani čovek verovatno učestvovao u vežbi.

Borodin je redovno pokrivao slučajeve visoke korupcije i kriminala u Rusiji. U februaru, objavio je priču o ruskim plaćenicima koji su poginuli u oružanom sukobu sa američkim snagama u blizini Dei-Erzora, u Siriji.

Prošle godine, dao je intervju ruskom nezavisnom kanalu TV Rain i govorio o kontroverznom filmu Matilda, nakon čega ga je nepoznati napadač udario u glavu metalnom cevi.

Rusija je na prvom mestu liste Evropske federacije novinara kao zemlja sa najvećim brojem ubijenih novinara u Evropi.

Od 1992, 38 novinara ubijeno je u Rusiji, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, stacioniranog u SAD. Većina slučajeva ostala je nerasvetljena.

XS
SM
MD
LG