Linkovi

Ubijen vođa Talibana Mula Mansur


Ostaci uništenog vozila u mkojem se navodno nalazio Mula Ahtar Mansur u pakistanskoj pokrajini Balučistan
Ostaci uništenog vozila u mkojem se navodno nalazio Mula Ahtar Mansur u pakistanskoj pokrajini Balučistan

Avganistranska obaveštajna agencija NDS potvrdila je da je vođa Talibana Ahtar Mansur ubijen u američkom vazdušnom napadu u Pakistanu, blizu granice sa Avganistanom.

U kratkom saopštenju na svojim zvaničnim Tviter i Fejsbuk nalozima NDS je navela da je Mula Mansur ubijen juče u 3 sata i 45 minuta poo lokalnom vremenu u vazdušnom napadu u Balučistanu.

Američki džavni sekretar Džon Keri je tokom današnje posete Burmi izjavio da je Mansur bio meta zbog toga što je "predstavljao aktuelnu pretnju za američko osoblje, avganistanske civile i bezbednosne snage" i da se "direktno protivio mirovnim pregovorima.

Pakistanski pasoš Mula Mansura
Pakistanski pasoš Mula Mansura

U međuvremenu, lekari u Kveti, glavnom gradu Balučistana, potvrdili su za Glas Amerike da su primila dva tela iz udaljene pogranične oblasti, gde se dogodio američki vazdušni napad. Pakistanska televizija "Vesti 92" objavila je fotografije uništenog taksi vozila i pasoša putnika, koji je ubijen u napadu. Slika u pasošu podseća na Mulu Mansura, potvrdili su neki talibanski izvori za Glas Amerike.

Međutim, predstavnici Talibana, koji su obično spremni da komentarišu vesti za medije, nisu bili dostupni da potvrde ili demantuju incident, koji se dogodio pre više od 24 sata.

U svakom slučaju, ubistvo Mansura moglo bi da bude kritičan udarac za Taliban, koji se bori sa unutrašnjim podelama još od jula 2015, kada je pobunjenička grupa objavila da je njen osnivač i prvi lider Mula Omar mrtav već više od dve godine.

XS
SM
MD
LG