Linkovi

Prva poruka novog vođe Talibana


Mula Aktar Mohamed Mansur
Mula Aktar Mohamed Mansur

"Sveti rat Talibana se nastavlja sve dok islamski poredak ne bude vraćen u Avganistan", navodi se između ostalog u audio poruci Mule Aktara Mansura...

Taliban je objavio audio poruku svog novog vođe Mule Aktara Mansura, čiji je cilj da razuveri sve talibanske lidere, starešine, sveštenike i druge pristalice pokreta da će se sveti rat Talibana nastaviti sve dok islamski poredak ne bude vraćen u Avganistan.

Mansur je poručio da će sve odluke biti donete u skladu sa islamskim zakonom, bilo da je reč o ratu, ili mirovnim pregovorima, savetujući pristalicama da ne obraćaju pažnju na glasine koje se šire u vezi sa talibanskom kampanjom.

On je naglasio da će rukovodstvo pokreta učiniti sve da po svaku cenu održi jedinstvo unutar organizacije.

Mansur je rekao da je Mula Omar na njega preneo odgovornost, dok je još bio živ, tako da on jednostavno nastavlja misiju onako kako mu je to pokojni vođa i osnivač pokreta naložio.

Njegovo naglašavanje neophodnosti očuvanja jedinstva unutar Talibana daje kredibilitet izveštajima da je to što je Mansur postavljen za vođu organizacije izazvalo svađe unutar pobunjeničke grupe.

Ranije danas, Taliban je odbacio izveštaje o smrti Džalaludina Hakanija, osnivača mreže Hakani, čiji je sin Siradžudin, juče postavljen za jednog od dva Mansurova zamenika.

Frakcija avganistanskog Talibana nazvana Fidai Mahaz, koja je prva objavila vest o smrti Mule Omara pre nekoliko dana, danas je saopštila da je osnivač pokreta Taliban otrovan, ali pobunjenička grupa nije komentarisala te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG