Linkovi

CG: Rizik od koronavirusa umjeren, škole da ne organizuju putovanja u Italiju


Stanovnici Milana nose maske zbog širenja koronavirusa
Stanovnici Milana nose maske zbog širenja koronavirusa

Ministarstvo prosvjete Crne Gore saopštilo je u utorak da je uputilo dopis obrazovno-vaspitnim ustanovama da, u skladu sa informacijama Instituta za javno zdravlje, ne organizuju putovanja za Italiju do normalizacije epidemiološke situacije, saopšteno je iz tog vladinog resora.

“Cijenimo izuzetno važnog mjere prevencije, te odgovorno vođenje računa o zdravlju učenika i nastavnika”, saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Oni su najavili da će, “u saradnji sa nadležnim institucijama, pratiti informacije u vezi sa koronavirusom i biti u komunikaciji sa školama”.

Portparolka Ministarstva prosvete Milica Lekić rekla je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike da se dopis vaspitno-obrazovnim ustanovama odnosi na organizovana školska putovanja i ekskurzije, ali i pojedinačna putovanja nastavnika u Italiju, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

Prethodno je Institut za javno zdravlje (IJZ) upozorio da je stepen rizika za pojavu virusa Covid - 19 u Crnoj Gori prešao iz niskog u umjereni, zbog čega je putnicima savjetovano da ne putuju u oblasti pogođene ovim oboljenjem u Kini, kao ni pojedine oblasti na sjeveru Italije.

Situacija u Crnoj Gori je, znači, podignuta na nešto viši nivo nego što je bila ranije, a sve sa ciljem da što je duže odložimo mogu pojavu virusa, ili ako uspijemo da suzbijemo pojavu infekcije“, saopštio je novinarima direktor IJZ Boban Mugoša

On je rekao da se situacija u Italiji “drastično promijenila”, te da se putnicima savjetuje da ne putuju u regije pogođene koronavirusom, ako to nije neophodno.

Mugoša je rekao i da su građani koji se vraćaju iz ugroženih područja u Crnu Goru obavezni da se jave graničnoj policiji i inspekciji, kao i da će ti građani biti stavljeni pod nadzor.

Direktor IJZ je saopštio i da se očekuje povratak 400 radnika iz Kine angažovanih na izgradnji autoputa u Crnoj Gori, koji nisu iz pokrajine Hubei najpogođenije virusom Covid - 19.

“U srijedu ističe rok koji je sanitarna inspekcija dala da se ispune uslovi u kampu za njihov smještaj”, rekao je Mugoša i dodao da se vratilo njih desetak a očekuje se još 400, te sa svi moraju biti pod nadzorom.

XS
SM
MD
LG