Linkovi

U Hrvatskoj i Austriji prvi zaraženi koronavirusom, u Srbiji nema zabeleženih slučajeva


Očekuje se prema najavama srpskog ministra zdravlja da će korona virus stići i u Srbiju, Foto: (AP/Ahn Young-joon)
Očekuje se prema najavama srpskog ministra zdravlja da će korona virus stići i u Srbiju, Foto: (AP/Ahn Young-joon)

Dvoje državljana Srbije, članova posade na kruzeru "Diamond Princes" koji su zaraženi koronavirusom, verovatno će ostati u Japanu na lečenju, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Mislim da neće ići na to da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego da će preuzeti da ih oni leče. O tome će oni morati da odluče. Kakvu god odluku budu doneli, mi smo spremni da je poštujemo", rekao je Lončar na pitanje novinara gde će biti smešteno dvoje državljana Srbije zaraženih koronavirusom i kada će biti iskrcani sa broda.

Kako je rekao, u Srbiji nema mesta panici zbog koronavirusa, i poručio da je realno da se virus pojavi i u Srbiji, ali da je zdravstveni sistem spreman i da su sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Lončar je novinarima rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa i najavio da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban deo koji će se baviti koronavirusom.

Pozvao je građane da prate zvanične informacije nadležnih u zdravstvu u Srbiji, kao i informacije na sajtu SZO i preporuke stručnjaka.

Poručio je da više ljudi umre od sezonskog gripa nego od korona virusa i pozvao građane da primene uobičajene mere poput higijene ruku, izbegavanja velikih skupova, kontakta sa prehlađenim osobama, boravak u prirodi i zdravu ishrane.

Hrvatski predsednik Andrej Plenković rekao je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa, kao i da se radi o mlađem čoveku koji ima blaže znakove bolesti.

On je to rekao nakon sednice kriznog štaba za koronavirus i dodao da je pacijent smešten na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Plenković je dodao da je muškarac izolovan i da je u dobrom stanju.

U Austriji su potvrđeni prvi slučajevi infekcije koronavirusom, kako je saopšteno na konferenciji za štampu u Insbruku, najverovatnije kod dve osobe. Prvi testovi su bili pozitivni, a dalja testiranja treba da potvrde sumnju.

Oni su smešteni na izolovanom odeljenju klinike u Insbruku.

Dalji detalji o pogođenim licima vlasti Tirola nisu želele da iznesu, izuzev da obojica imaju 24 godine.

U međuvremenu, i drugo testiranje dvojice mladića u Insbruku potvrdilo je infekciju koronavirusom, čime je potvrđeno i da je ovaj virus dospeo na tlo Austrije, preneo je medijima predsedsnik pokrajine Tirol Ginter Plater.

XS
SM
MD
LG