Linkovi

Kina prijavila slabljenje epidemije koronavirusa, SZO poziva na oprez


Medicinsko osoblje u bolnici u Vuhanu
Medicinsko osoblje u bolnici u Vuhanu

Kina je, prvi put od januara, u ovoj nedelji prijavila manji broj umrlih od koronavirusa, ali Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da podatke o jenjavanju epidemije treba tumačiti oprezno.

Prijavljeno je 1866 novih slučajeva obolelih i i prvi put od 30. januara taj broj je manji od 2000. U Kini je ukupno 72436 obolelih, a umrlo je 1868 ljudi.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da "podaci iz Kine pokazuju blagi pad broja novih slučajeva", ali da se bilo koji trend "mora veoma oprezno tumačiti", prenosi Rojters.

Van Kine prijaveljno je 827 obolelih i petoro umrlih u 26 zemalja. Više od polovine obolelih nalazi se na kruzeru koji je usidren u Japanu.

Zvaničnici u Kini poručuju da je pad broja obolelih rezultat agresivnih mera - restrikcije putovanja i trgovine u provinciji Hubei i gradu Vuhanu.

Epidemiolozi kažu da je moguće slabljenje epidemije u provinciji Hubei, ali da je još rano donositi zaključke o tome da virus jenjava.

Direktor bolice u Vuhanu Liu Žiming umro je od koronavirusa u utorak, prenela je kineska državna televizija. Bolnica na čijem je čelu bio lečila je isključivo obolele od koronavirusa.

Ekonomske posledice

Kina je saopštila da će zbog restrikcija na putovanja i trgovinu trpeti njena ekonomija, što će se osetiti i globalno.

Državna televizija prenela je ocenu predsednika Ši Đinpinga da će Kina, uprkos epidemiji, ostvariti ciljani ekonomski rast planiran u 2020.

Mediji prenose i da će neke kompanije u provinciji Hubei biti izutete od plaćanja penzionog i socijalnog osiguranja.

"Epl" je saopštio da neće ostvariti prihod planiran za prvi kvartal ove godine zbog sporije proizvodnje "ajfona" u Kini.

XS
SM
MD
LG