Linkovi

"Mame su zakon" ispred Vlade: Ne odustajemo dok se ne reši problem


An injured protester grieves in pain as police fire tear gas to disperse protesting members of the Inter University Students Federation during an anti-government protest in Colombo, Sri Lanka.<br />
&nbsp;
An injured protester grieves in pain as police fire tear gas to disperse protesting members of the Inter University Students Federation during an anti-government protest in Colombo, Sri Lanka.<br /> &nbsp;

Inicijativa "Mame su zakon" organizovala je u subotu protest ispred Vlade Srbije zato što u budžetu Srbije za narednu godinu nisu predviđena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Učesnice protesta nosile su transparente "Mame su ljute" i najavile su novu akciju "Mame nisu same", tokom koje će građani moći da potpišu onlajn peticiju kojom podržavaju njihove zahteve.

Predstavnica te incijative i narodna poslanica u Skupštini Srbije Tatjana Macura rekla je da je zbog vremenskih prilika i snega teško organizovati da mame sa decom izadju na ulicu, zbog čega su se organizatorke opredelile da omoguće pružanje podrške putem peticije na društvenim mrežama i sajtu "Mame su zakon", prenose mediji.

Ona je navela da je skup koji se održavao u subotu gradjanski, a ne stranački i da su na njega svi dobrodošli, a zahvalila je predstavnicima opozicionih stranaka koji su došli na skup i pohvalila što su to uradili bez stranačkih obeležja.

Organizatori su podsetili da je iz Vlade obećavano da će problem biti rešen do kraja godine, ali se to nije dogodilo i da, dapače, sredstva nisu odvojena ni za 2019. godinu.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rodjena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zaradjuju više od tri republičke prosečne plate, smatraju organizatorke protesta.

Inicijativa "Mame su zakon" organizovala je do sada protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu i 4. novembra u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG