Linkovi

Turska proteruje desetoro zapadnih diplomata


ARHIVA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka kabineta u Ankari 11. oktobra 2021.
ARHIVA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka kabineta u Ankari 11. oktobra 2021.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je naložio ministarstvu spoljnih poslova da deset ambasadora zapadnih zemalja proglasi za "personae non gratae", zbog poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

Kavala je u zatvoru već četiri godine, optužen za finansiranje nacionalnih protesta 2013. godine i umešanosti u neuspešni puč 2016. On poriče te optužbe.

U zajedničkom saopštenju 18. oktobra, ambasadori Kanade, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske, Finske, Novog Zelanda i SAD pozvale su na pravedno i brzo razrešenje slučaja Osmana Kavale i njegovo "hitno puštanje na slobodu". Ministarstvo spoljnih poslova ih je pozvalo na razgovor, nazivajući njihovo saopštenje neodgovornim.

"Dao sam neophodan nalog našem ministru spoljnih poslova i rekao šta mora da se uradi - tih deset ambasadora mora da odmah bude proglašeno za nepoželjne osobe", rekao je Erdogan u govoru u gradu Eskisehir u severozapadnoj Turskoj.

"Oni treba da poznaju i razumeju Tursku. Na dan kada ne budu poznavali i razumeli Tursku, moraće da odu", rekao je uz povike odobravanja iz mase.

ARHIVA - Novinarka pored postera sa likom uhapšenog filantropa Osmana Kavale u Istanbulu, 31. oktobra 2018.
ARHIVA - Novinarka pored postera sa likom uhapšenog filantropa Osmana Kavale u Istanbulu, 31. oktobra 2018.

Američka, nemačka i francuska ambasada, kao i Bela kuća i Stejt department nisu odmah komentarisali odluku Turske.

Kavala je prošle godine oslobođen optužbi koje se odnose na proteste 2013, ali je presuda ove godine preinačena a optužnica spojena sa optužbama za drugi slučaj u vezi sa pokušajem puča u Turskoj. Grupe za ljudska prava navode da je slučaj karakterističan primer Erdoganovog gušenja opozicije.

Kavala je u petak izjavio da bi bilo "besmisleno" da prisustvuje svom suđenju, budući da je pravedno suđenje nemoguće, imajući u vidu nedavne komentare turskog predsednika.

Erdogan je u četvrtak, prema izveštajima, izjavio da ambasadori koji su potpisali saopštenje ne bi oslobađali "bandite, ubice i teroriste" u svojim zemljama.

"Pošto nema mogućnosti za pravedno suđenje pod ovim okolnostima, verujem da je od sada pa nadalje moje učešće u pretresima i iznošenje moje odbrane - besmisleno", naveo je Kavala u pisanoj izjavi.

Evropski sud za ljudska prava pozvao je na hitno oslobađanje Kavale krajem 2019. godine, navodeći da ne postoji opravdana sumnja da je počinio krivično delo, uz zaključak da je uhapšen samo u nameri da bude ućutkan.

Sud je slično mišljenje izneo ove godine u slučaju Selahitina Demirtasa, bivšeg lidera pro-kurdske Narodne demokratske partije (HDP), koji je u zatvoru već skoro pet godina.

Savet Evrope, koji nadzire primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je da će pokrenuti postupak protiv Turske zbog kršenja zakona EU.

Sledeći pretres u slučaju protiv Kavale treba da se održi 26. novembra.

XS
SM
MD
LG