Linkovi

Nemačka kritikuje Tursku zbog tretmana stranih novinara


Šef nemačke diplomatije Hajko Mas pred sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas kritikovao je Tursku zato što je odbila da izda akreditacije stranim novinarima. U intervjuu koji je objavljen u nedelju, Mas je ocenio da takvo ponašanje "nije u skladu sa našim razumevanjem slobode štampe".

Turska je nedavno odbila da obnovi akreditacije nekoliko stranih dopisnika, među kojima su Jerg Braze, dopisnik nemačke televizije ZDF i Tomas Zajbert, reporter berlinskog dnevnika Tagesspiegel.

"Ako se novinari sprečavaju da obavljaju svoj posao, to nije u skladu sa našim razumevanjem slobode štampe", izjavio je Mas za Tagesspiegel i dodao da "tamo gde se novinarima ne dozvoljava da ispituju i istražuju, nema slobodne demokratije."

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je u subotu uveče ažuriralo svoj savet Nemcima koji planiraju da posete Tursku, pozivajući se na turski tretman stranih novinara.

"Ne može se isključiti mogućnost da će turska vlada preduzeti i druge mere protiv predstavnika nemačkih medija kao i naših organizacija građanskog društva", saopštilo je ministarstvo.

Takođe je pomenuto da je Turska proteklih godina "proizvoljno" hapsila nemačke građane osumnjičene za veze sa zabranjenim grupama, kao što je mreža turskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Državama. Turska optužuje Gulena i njegove pristalice da su organizovali pokušaj puča 2016.

Pritvaranje dvoje nemačko-turskih novinara dnevnika Die Welt, Denisa Jucela i Mesalea Tolua, pod optužbama za terorizam, izazvalo je diplomatsku krizu 2017. Jucle je držan više od godinu dana u zatvoru bez podizanja optužnice i napustio je Tursku kada je pušten iz zatvora. Toluu je dozvoljeno da ode iz zemlje u avgustu.

U godišnjem indeksu slobode štampe za 2018, Reporteri bez granica ocenili su Tursku kao 157-mu od 180 zemalja sveta. Mas je naveo da će Nemačka nastaviti da pokreće pitanje slobode medija sa turskom vladom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG