Linkovi

Požari u Turskoj besne šest dana


Buldožer pomaže gašenje požara nadomak turskog letovališta Marmaris (Foto: REUTERS/Umit Bektas )

Vatrogasne službe, uz avione i helikoptere, kao i lokalno stanovništvo koristeći se kofama sa vodom poslednjih šest dana gasi šumske požare u područjima nadomak poznatih turisti;kih destinacija na jugu Turske.

Zemlja je pogođena sušom koja je i uzrok požara – a turske vlasti suočile su se sa kritikama javnosti zbog učinka u rešavanju krize.

"Ovde je celo selo. Nismo bežali! Vlada treba to da uvidi i takođe da ne beži”, rekla je agenciji Rojters jedna od meštanki koja živi nadomak pozantog letovališta Marmaris.

U Turskoj gori ukupno sedam požara koje potpomažu visoke temperature od 40 stepeni Celzijusa, jaki vetrovi i niska vlažnost vazduha, izjavio je turski ministar šumarstva Bekir Pakdemirli.

U akciji gašenja požara angažovano je 16 aviona i 51 helikopter.

Evropska unija saopštila je da je pomogla stavljajući na raspolaganje tri aviona za gašenje požara: od kojih je jedan iz Hrvatske i dva iz Španije – koji su se pridružili timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbejdžana.

Fahretin Altun, direktor za komunikacije turskog predsednika Tajipa Erdogana, odbacio je kritike na račun reakcije vlasti na krizu koju su izazvali požari, osudivši kampanju na društvenim mrežama koja je tražila pomoć iz inostranstva.

"Naša Turska je snažna i uspravna! Svi gubici će biti nadoknađeni”, objavio je na društvenoj mreži Tviter uz opasku da većina inforamcija sa društvenih mreža predstavljaju, kako je rekao, lažne vesti.

Do sada je u vatrenoj stihiji život izgubilo osam osoba. Od prošle srede hiljade ljudi su evakuisane iz svojih domova, a neki turisti napustili su njihove hotele, iako je ministar turizma Mehmet Ersoi rekao da su se u letovališta u Marmarisu turisti vratili u roku od nekoliko sati.

Prema zvaničnim informacija deset odsto rezervacija u tom letovalištu je otkazano, dok su brojni turisti skratili vreme boravka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG