Linkovi

Oluja Kiara obrušila se na deo Evrope


Poplavljena ulica u Zapadnom Jorkširu u Velikoj Britaniji (Foto: AFGHAN RUG SHOP/via REUTERS)
Poplavljena ulica u Zapadnom Jorkširu u Velikoj Britaniji (Foto: AFGHAN RUG SHOP/via REUTERS)

Oluja Kiara obrušila se na područje Velike Britanije jakom kišom i udarima vetra jačim od 145 kilometara na sat. Mnogobrojni polasci železničkog, vazdušnog i vodnog saobraćaja su otkazani.

Izdato je više od dve stotine upozorenja na moguće poplave. Najuogroženiji je Jorkšir, u severnoj Engleskoj, gde se procenjuje da bi voda mogla preplaviti nasipe i utvrde i ugroziti ljudske živote.

Najmanje deset železničkih kompanija putnicima je poslalo obaveštenje da tokom dana neće organizovati transport – dok je najmanje dvadeset upozorilo korisnike da očekuju kašnjenja i odlaganja zbog jakog vetra koji bi mogao izazvati oštećenja pruge.

Londonski aerodrom je u saradnji sa aviokompanijama smanjio broj letova usled mogućnosti pojave jakog vetra. Britanski nacionalni avioprevoznik putnicima na domaćim letovima ponudio je mogućnost da promene dan putovanja.

Most Hamber, kod Hula u severnoj Engleskoj, ograničio je saobraćaj zbog jakog vetra, zabranjujući pristup kamionima i kamper vozilima. Zbog visokih talasa u Irskoj je otkazano nekoliko trajektnih linija.

Otkazani su i sportski događaji širom Britanije.

Fudbalski klub Mančester siti saopštio je da je planirani meč protiv Vest Hem junajteda odložen usled ekstremnih vremenskih uslova. Iz istih razloga ne igra se ni ragbi meč ženskih reprezentacija Škotske i Engleske.

Londonski kraljevski park je zatvoren usled vremenskih neprilika - a čak nije održana ni tradicionalna smena straže, inače poznata turistička atrakcija, pred Bakingeskom palatom.

U Holandiji su zbog oluje Kiare otkazani svi polasci sa aerodroma u Amsterdamu, kao i svi mečevi tamošnje fudbalske lige.

U Nemačkoj, gde ista oluja nosi ime Sabina, na frankfurtskom aerodromu otkazano je oko sto osamdeset letova. Lufthanza, najveći nemački avio-operater otkazala je kraće i letove srednje dužine do ponedeljka posle podne.

Jurovings, niskobudžetna aviokompanija nemačke Lufthanze, otkazala je letove za Hamburg, Berlin, Hanover, Dortmund, Dizeldorf, Keln i Štutgart.

XS
SM
MD
LG