Linkovi

Turska neće u koaliciju protiv ISIS-a


Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu (desno) i šef američke diplomatije Džon Keri danas u Ankari
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu (desno) i šef američke diplomatije Džon Keri danas u Ankari

Vlasti u Ankari tokom posete američkog državnog sekretara Džona Kerija odbije da podrže opsežni plan Sjedinjneih Država za poraz islamske države...

Američki državni sekretar Džon Keri boravio je u poseti Turskoj, u okviru turneje u cilju pridobijanja dodatne međunarodne podrške za borbu protiv ekstremista Islamske države. Turske vlasti, međutim, odbijaju da podrže opsežni plan Sjedinjenih Država za poraz Islamske države.

Američki državni sekretar najavio je skoro 500 miliona dolara dodatne pomoći za žrtve građanskog rata u Siriji. Posle sastanka sa turskim šefom diplomatije, Mevlutom Čavušogluom, Keri je istakao važnost američko-turskih odnosa.

„Mi smo očigledno važni partneri u NATO-u. Ali ne samo u NATO-u, mi smo zabrinuti zbog dešavanja od Libije preko Malija do Roga Afrike i širom Bliskog istoka, a sada i u Iraku. Imamo dosta tema o kojima moramo da razgovaramo“.

Više od 250 miliona dolara paketa humanitarne pomoći biće distribuirano među više od 3 miliona sirijskih izbeglica, koji su prebegli u susedne zemlje. Ostatak novca će otići raseljenim civilima u Siriji.

Šef američke diplomatije se dan ranije u Saudijskoj Arabiji sastao sa najvišim zvaničnicima od kojih je dobio pozitivne reakcije i podršku za plan Sjedinjenih Država za borbu protiv Islamske države. Keri se u Saudijskoj Arabiji sastao i sa turskim funkcionerima, koji nisu želeli da se pridruže koaliciji za borbu protiv ISIS-a.

Sekretar Keri je u jednonedeljnoj poseti nekolicini zemalja od kojih pokušava da dobije podršku za borbu protiv ekstremističke sunitske grupe, koja je šokirala svet svojim brutalnim ponašanjem – od odsecanja glava do sektaških ubistava.

Deset arapskih zemalja pridružilo se koaliciji, obećavši pomoć Sjedinjenim Državama kako bi uništili Islamsku državu bez obzira na to gde se nalazi, uključujući Irak i Siriju.

XS
SM
MD
LG