Linkovi

SAD i arapski partneri koordinišu poteze


Državni sekretar Džon Keri tokom posete Saudijskoj Arabiji

SAD i njihovi glavni saveznici u arapskom svetu postigli su sporazum o koordinisanoj kampanji protiv ekstremista Islamske države.

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle sastanka u Saudijskoj Arabiji, američki regionalni partneri obećali su da će "obaviti svoj deo posla" u sveobuhvatnoj borbi protiv Islamske države, i da će se pridružiti u onoliko aspekata vojne kampanje koliko to "bude odgovarajuće."

Podrška saveznika je izneta posle sastanka državnog sekretara Džona Kerija u Džedi sa predstavnicima šestočlanog Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, kao i Egipta, Iraka, Jordana i Libana. Zalivske zemlje dogovorile su se da zaustave kretanje stranih boraca kroz susedne zemlje, spreče finansiranje Islamske države i drugih ekstremističkih grupa i saradjuju na humanitarnim aktivnostima.

Keri obilazi region kako bi podstakao izgradnju koalicije koja će se suprotstaviti Islamskoj državi. Jedan visoki zvaničnik Stejt Departmenta izjavio je da će koaliciji možda biti potrebno više vojnih baza u regionu kao i pristup vazdušnom prostoru da bi sprovodili vazdušne udare.

XS
SM
MD
LG