Linkovi

Obama: Intenziviraćemo akciju protiv ISIS-a


Američki predsednik Barak Obama je u obraćanju naciji u sredu uveče predložio značajno pojačanje američke vojne kampanje protiv pobunjenika Islamske države, obećavši «nemilosrdna nastojanja » da se teroristi zbrišu sa lica planete «ma gde bili».

Američki predsednik Barak Obama je izneo novu strategiju u govoru koji su prenele televizijske stanice, dok su Sjedinjene Države i saveznici suočeni sa sve većim ekstremističkim pristicima islamista u Iraku, Siriji i drugim problematičnim delovima Bliskog istoka i u oblastima severne Afrike.

Plan američkog predsednika je, između ostalog, obuka i naoružanje iračkih bezbednosnih snaga kao i veterana sirijske opozicije, koji bi trebalo da pruže podršku grupama koje se bore protiv Islamske države, odnosno ISIS-a ili ISIL-a.

Obama je, međutim, istakao da će borba protiv pobunjenika Islamske države biti drugačija od nedavnih američkih intervencija u Iraku i Avganistanu.

“Američke vojne snage se neće boriti u inostranstvu. Ova antiteroristička kampanja biće sprovedena na način konstantnih, nemilosrdnih nastojanja da se ISIL ukloni iz svih oblasti gde se nalaze i to koristeći naše vazdušne snage i podršku prijateljskih snaga na terenu. Ovakva strategija protiv terorista, koji predstavljaju pretnju, dok u isto vreme podržavamo naše partnere na borbenim linijama jeste strategija koja se u proteklih nekoliko godina pokazala uspešnom u Jemenu i Somaliji", rekao je američki predsednik.

Barak Obama je takođe govorio o mogućnosti pojačanja američkih vazdušnih napada na pobunjenička uporišta duž iračke granice sa Sirijom istakavši da su saveznici u Evropi, na Bliskom istoku i drugde spremni da se pridruže antiterorističkoj kampanji koju predvode Sjedinjene Države.

“Uz pomoć nove iračke vlade i posle konsultacija sa saveznicima u inostranstvu i sa američkim Kongresom, mogu da izjavim da će Amerika predvoditi veliku koaliciju u cilju suzbijanja terorističkih pretnji”, rekao je Obama i dodao, “naši ciljevi su jasni: degradiraćemo i na kraju uništiti ISIL koristeći opsežnu i održivu antiterorističku kampanju.”

U tom pogledu, Sjedinjene Države će takođe poslati dodatnih 475 pripadnika civilne službe u Irak, koji će pružili podršku iračkim i kurdskim snagama, rekao je američki predsednik. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napraviće strategiju za zaustavljanje priliva stranih boraca za Islamsku državu, dok će u isto vreme povećati obim humanitarne pomoći raseljenima.

Ranije danas, iz Bele kuća je saopšteno da će biti izdvojeno 25 miliona dolara za neposrednu vojnu pomoć novoj iračkoj vladi u cilju pomoći za borbu protiv sunitskih ekstremističkih grupa, koje kontrolišu strateški važne delove severnog i zapadnog Iraka.

Prema izjavama bliskih izvora, Saudijska Arabija je obećala punu podršku tim planovima. Američke vojne snage će obučavati opozicione sirijske snage na tlu Saudijske Arabije.

Ti planovi međutim zavise od američkog Kongresa, koji bi trebalo da odobri 500 miliona dolara za obuku i naoružanje pobunjenika.

Odluka Saudijske Arabije je saopštena pošto je Obama ranije danas razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom bin Abdulazizom, koji se zalaže da američka vlada pojača napore da se razreši konflikt u Siriji.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi u poseti Bagdadu, sastaće se sa liderima tog regiona u narednih nekoliko dana.

Reakcije na govor američkog predsednika odmah su počele da pristižu.

“Uništenje ISIS-a je u interesu Sjedinjenih Država. Ne možemo da sedimo skrštenih ruku. Predsednik je izneo jak slučaj”, izjavio je za Glas Amerike demokratski zakonodavac, Eliot Engel.

"Mislim da je predsednik obavio odličan posao. Ima moju podršku. Bio je to vrlo uverljiv govor”, rekao je Engel.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner je rekao da podržava ideju obuke iračkih i sirijskih snaga, ali da je “zabrinut da bi za implementaciju takvih mera bile potrebne godine u momentu dok bi uspon ISIL-a i njihove teritorijalne dobiti trebalo momentalno suzbiti i preokrenuti”.

Iako je Obama izložio “ubedljiv plan za akciju”, ostaje pitanje - “na koji način predsednik planira da dejstvuje”, rekao je republikanski kongresmen Bejner.

Ispitivanja javnog mnjenja obavljena tokom protekle nedelje pokazuju da većina Amerikanaca podržava akciju protiv pobunjenika.

Kongres SAD

U međuvremenu, demokratski lideri u Senatu pripremili su zakonsku odredbu kojom bi vojnim snagama Sjedinjenih Država bilo dozvoljeno da naoružavaju i obučavaju prozapadne sirijske pobunjenike da se bore protiv ekstremista Islamske države, izjavili su pomoćnici u demokratskom Senatu SAD.

Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid ukazao je da podržava da se Obami omogući da ojača regionalne snage u cilju borbe protiv ISIS-a.

“Jasno mi je da moramo da obučimo i opremimo sirijske pobunjenike i druge grupe na Bliskom istoku, kojima je potrebna pomoć”, rekao je Rid u sredu.

Obama je saopštio najvišim vladinim zvaničnicima da veruje da već ima moć da naredi pojačanu vojnu ofanzivu, i to bez odobrenja Kongresa. Međutim, ranije ove nedelje, Obama je na sastanku u Beloj kući sa četvoro najistaknutijih zakonodavaca rekao da bi pozdravio pozitivan glas o ovom zakonu, kako bi pokazali da je zemlja ujedinjena u borbi protiv pobunjenika.

Međunarodna koalicija

U Bagdadu, šef američke diplomatije Džon Keri je rekao da je bio ohrabren time što je novi irački premijer, Hajder al-Abadi sazvao novu inkluzivnu vladu i zato što je Irak ponudio pomoć u borbi protiv Islamske države.

Keri, koji se nalazi u jednonedeljnoj poseti regionu, takođe je izjavio da traži podršku za kampanju protiv ekstremista, koje je opisao kao “otelotvorenje zla”.

On je takođe rekao da gotovo 40 zemalja već učestvuje u vojnoj i humanitarnoj pomoći u borbi protiv pobunjenika kao i pri pomoći ljudima koji su zarobljeni pokušavajući da pobegnu kroz severozapadne delove Iraka i istočne Sirije.

Francuski zvaničnici su u sredu izjavili da bi se pridružili vazdušnim napadima na Irak ukoliko bi to bilo potrebno.

Nemačka vlada je saopštila da šalje naoružanje kurdskim snagama u Iraku, što je protivno politici zvaničnog Berlina da ne šalje oružje u konfliktne zone.

XS
SM
MD
LG