Linkovi

"Nemoć Evropskog saveta da reši migrantsku krizu"


Spasilački brod sa više od 600 migranata u italijanskoj luci Pozalo
Spasilački brod sa više od 600 migranata u italijanskoj luci Pozalo

Nakon drame kada su nove, populističke vlasti u Italiji odbile da prime brod sa preko 600 migranata, medju kojima je bio znatan broj žena i djece, a onda, takodje nova, socijalistička vlast u Španiji prihvatila te migrante, rascjep u stavu EU prema ovoj iznova probudjenoj krizi je sve veći. Evropski parlamentarci za sadašnje stanje ne krive populiste u Italiji ili u nekoj drugoj zemlji sličnog stava, već nemoć Evropskog savjeta da se nametne sa evropskim rješenjima.

Posljednja epizoda za brodom koji je nosio više od 600 migranata, medju njima znatan broj žena i djece, a kojem su gostoprimstvo odbile Malta i Italija da bi, konačno, zahvaljujućim novim vlastima u Španiji, pristao u Valensiji, ukazala je da Unija ni tri godine od migrantske drame nema ne pomolu evropsko rješenje. Rješavanje problema se odlaže, dok je sve izvjesnije da se opet bude migrantske rute.

"Posljednjeg decembra su se lideri složili da se odredjenim pitanjima radije bave na sastanku u martu, u martu su se dogovorili da ista pitanja odgode za jun. Iako za važe odluke treba vremena, donošenje odluka ne možemo vječno da odgadjamo. A situacija na Mediteranu je podsjetnik da problem neće nestati sam od sebe", rekao je potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans.

Migranti u Malagi, u Španiji
Migranti u Malagi, u Španiji

Neće nestati ni ako, kao što je učinila nova vlast u Rimu, država zatvori luke, nadajući se da će problem riješiti neko drugi.

“Istina je da je Italija ranije na sebe preuzela lavovski dio odgovornosti kada je riječ o prijemu migranata. Ali oprostite mi kolege, ovo je poruka italijanskom premijeru: ako demonstrirate ono što misite da je vaša snaga na račun trudnih žena i djece, tada nemate pojma koliko ste jadni”, poručio je šef socijaldemokrata Evropskog parlamenta, Udo Bulman.

U Evropskoj komisiji vole reći da situacija ipak nije tako kritična kao što je bila u vrijeme migrantske krize. Po mišljenju drugih, ta kriza nikada nije ni prestala.

“Ne, nije isto kao prije, ali od početka ovog mandata vise od 10 hiljada ljudi je izgubilo živote u Mediteranu. Od početka ove godine u Mediteranu je život izgubilo 800 muškaraca, žena, djece, a situacija sa brodom koji su odbijale zemlje jedna za drugom je sramotna, skandalozna. Za to ne krivim ni Maltu, ni italijansku vladu sa kojom se nikako ne mogu složiti, već krivim Evropski savjet koji do dana današnjeg nije bio u stanju da donese odluke o ovome i odluku o reformi politike azila”, naglasio je šef liberala Evropskog parlamenta, Gaj Verhofštat.

Verhofštat najavljuje da će, u slučaju sa Savjet i dalje bude nesposoban da odlučuje o oavako krupnim pitanjima, njegova politička grupa unutar Parlamenta pokrenuti inicijativu kojom će cjeli Savjet odvesti pred sud, što je i predvidjeno Lisabonskim sporazumom ukoliko Evropski savjet ne vrši svoju funkciju.

Sem ovoga, predlaže se i formiranje evropskih prihvatnih centara u tranzitnim zemljama, centara koji bi bili finansirani i pod kontrolom Unije a gdje bi migrant mogli da podnesu zahtjev za azil, ne izlažući se opasnoj avanturi prelaska Mediterana i stavljanja vlastitih života u ruke krijumčara ljudima.

XS
SM
MD
LG