Linkovi

Evropa i dalje nema jedinstveno rešenje za migrante


Migranti u gumenom čamcu blizu libijske obale
Migranti u gumenom čamcu blizu libijske obale

Iako se broj migranata koji dolaze u Evropu smanjio u odnosu na 2015. politička kriza unutar EU zbog tog problema i dalje traje. Tokom dana su razgovarali Angela Merkel i Viktor Orban, kao i Sebastijan Kurc i Horst Zehofer. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je, posle sastanka sa zamenikom libijskog premijera, pozvao UN da ukinu sankcije na oružje Libiji, kako bi mogla da pomogne u borbi protiv krijumčara.

Orban i Merkelova pokušali su da se usaglase oko migranata, ali im nije uspelo.

“Ja mislim da ne treba da zaboravimo da je ovde reč o ljudima, i tu se razlikujemo. I reč je o osnovnom evropskom principu – humanosti. Znači da štitimo naše granice, ali ih ne zatvaramo samo za sebe. Treba da se bavimo krijumčarima, oni prave najviše problema. Ali, humanost je duša Evrope i ako želimo da je zadržimo i uspemo, Evropa mora ostati otvorena”, ocenjuje Angela Merkel.

Viktor Orban i Angela Merkel (arhivska fotografija)
Viktor Orban i Angela Merkel (arhivska fotografija)

"Mislim da možemo biti humani ako ne podstičemo migrante da dolaze. Ako pomoć koju Evropa nudi podstiče ljude u Africi i Aziji da dođu, oni će doći. Jedini način da budemo humani, a da ne podstičemo priliv migranata je da zatvorimo granice i pomognemo tim ljudima u njihovim zemljama, a ne da puštamo kod nas one koji prave probleme”, odgovara Viktor Orban.

​Istovremeno, o istoj temi razgovarali su i austrijskski kancelar Sebastijan Kurc i Horst Zehofer – nemački ministar unutrašnjih poslova koji od Merkelove tražio da smanji priliv migranata. Predstavnici Nemačke i Austrije razgovaraće sa Italijom o potpunom zatvaranju pomorske rute i najavili da će preduzeti mere ako Rim ne bude sarađivao.

“Dogovorili smo se da sledeće nedelje bude održan sastanak nemačkog, austrijskog i italijanskog minstra unutrašnjih poslova i da se preduzmu mere kako bi se zatvorila Mediteranska ruta kojom migranti stižu u Evropu”, kaže Kurc.

Zehofer je rekao da Nemačka nema nameru da teret migrantske krize svali na Austriju, kao i da Austrija neće biti odgovorna za zbrinajvanje migranata koji su u EU ušli kroz Grčku ili Italiju.

Izbeglice u Nemačkoj
Izbeglice u Nemačkoj

Ministar Zehofer je pritiskao nemačku kancelarku da pooštri imitgrantsku politiku i pretio padom vlade ako se to ne desi. Demohrišćanska unija Angele Merkel i sestrinska Hrišćanska socijalna unija Horsta Zehofera dogovorile su se da će migranti koji iz Austrije budu hteli da uđu u Nemačku biti zadržavani u tranzitnim centrima, a da će migranti koji su tražili azil u nekoj drugoj zemlji EU tamo biti i vraćeni.

Horst Zehofer i Angela Merkel nakon sastanka
Horst Zehofer i Angela Merkel nakon sastanka

O migrantskoj krizi su u Sloveniji razgovarali predsednik Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i austrijski predsednik Aleksander Van der Belen. Pahor smatra da je odluka Austrije da pooštri granične kontrole neopravdana, jer Slovenija u potpunosti kontroliše kretanje migranata. Sa odlukom kancelara nije saglasan ni austrijski predsednik koji smatra da mi ograničavanje slobode kretanja moglo da izazove domino efekat. Hrvatska predsednica pozvala je da se pomogne i zemljama na balkanskoj ruti koje nisu članice EU, poput Makedonije, koja je već bila pod velikim pritiskom u jeku migrantske krize 2015.

XS
SM
MD
LG