Linkovi

Miševi mogu da zaustave starenje - mogu li i ljudi?


Miševi u laboratoriji (arhivska fotografija)
Miševi u laboratoriji (arhivska fotografija)

Kako legenda kaže, španski istraživač Huan Ponse de Leon tragao je za mitskom Fontanom mladosti kada je, umesto nje, otkrio Floridu. Ipak, ispalo je da nije morao da ide toliko daleko jer fontana mladosti mogla bi da se nalazi tačno između vaših očiju. Matične ćelije u delu mozga hipotalamusa mogle bi doslovno da budu regulator telesnog sata. Istraživači medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku možda su pronašli način da okrenu unatrag kazaljke tog sata, barem kod miševa.

Naučnicima je poznato već neko vreme da oblast mozga nazvana hipotalamus kontroliše glavne funkcije kao što su rast, reprodukcija i metabolizam. Istraživači u Njujorku ustanovili su da matične ćelije hipotalamusa direktno utiču na način na koji telo stari.

Brzinu starenja može da kontroliše određeno mesto u telu - hipotalamus. I može da se kontroliše određenom vrstom ćelija, odnosno matičnim ćelijama hipotalamusa. Mislim da su ta otkrića interesantna, potencijalno izvanredna.”, kaže Dongšeng Čai sa koledža "Albert Ajnštajn".

U osnovi, kada hipotalamus počne da stari, počinje i telo da stari.

Kada su funkcije hipotalamusa u opadanju, posebno gubitak njegovih matičnih ćelija i ta zaštita protiv razvoja starenja je izgubljena, to svakako vodi ka starenju.”

Sa tim saznanjem, istraživači su počeli da tragaju za načinom da osveže hipotalamus kod laboratorijskih miševa uz pomoć matičnih ćelija.

Kada smo ubrizgali matične ćelije hipotalamusa, koje su uzete od mladih miševa, u sredovečne miševe, to je zapravo usporilo starenje. Tako da su miševi starili sporije i takođe im je produžen životni vek, odnosno dugovečnost.”

Sledeći korak, naravno je da se ustanovi da li su efekti protiv starenja takođe delotvorni kod ljudi.

Ako bi mogli da to što smo uočili kod životinja prenesemo na ljude, mislim da bi ljudi mogli bolje da funkcionišu tokom kasnije faze starenja.”

Ono što je još važnije za istraživače je da bi otkriće takođe moglo da pomogne lekarima da uspostave dijagnozu i tretiraju brojne zdravstvene probleme povezane sa starenjem.

XS
SM
MD
LG