Linkovi

Opijati - faktor u smanjenju životnog veka u SAD


Američki Centri za kontrolu bolesti saopštili su da je očekivani životni vek u Americi, smanjen. Direktor centara doktor Tomas Friden objašnjava zašto bi to mogao da postane trend.

Većina roditelja izražava nadu da će njihova deca uživati u dugačkom i srećnom životu i od 1950. godine, Amerikanci su svoj očekivani životni vek povećali sa 68 na 78 godina i deset meseci. Ali u najnovijem izveštaju, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti zabeležili su smanjenje za jedan mesec. To možda ne zvuči mnogo ali bi moglo da bude.

“U smislu očekivanog životnog veka, generalno, postoje promene svake godine ali ono što uočavamo je postepeni zastoj u dugotrajnom opadanju broja slučajeva srčanih napada i moždanih udara”, kaže direktor Centara za kontrolu bolesti Tomas Friden.

Ali Friden kaže da postoji još jedan faktor u smanjenju očekivanog životnog veka.

Takođe uočavamo veliko povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja opijatima.”

Prema podacima centara, broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja opijatima na recept učetvorostručio se u poslednjih oko 20 godina. Više od 183 hiljade osoba umrlo je u Sjedinjenim Državama zbog predoziranja povezanih sa opijatima na recept, od 1999. godine.

Zavisnost od prepisanih opijata izazvala je da se ljudi okrenu jeftinijim narkoticima kao što je heroin. Centri za kontrolu bolesti navode da se upotreba heroina više nego udvostručila tokom poslednjih deset godina, što je pratio i povećan broj smrtnih slučajeva povezanih sa heroinom.

“Da bi preokrenuli taj trend, potrebno je da poboljšamo upravljanje kada su u pitanju bol i zavisnost, a nadležni moraju da učine ilegalne supstance manje dostupnim, skupljim, težim da se nabave, što je sve neophodno da se spreči teška epidemija zloupotrebe opijata, zavisnosti i smrti”.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zavisnost od prepisanih lekova povećana globalno. I dok se očekivani životni vek povećava u drugim zemljama, gojaznost je više nego udvostručena u Americi od 1980. godine, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

XS
SM
MD
LG