Linkovi

Još bez dogovora u Ženevi?


Ministar inostranih poslova Francuske Loren Fabijis (desno) sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom, u Parizu početkom nedelje
Ministar inostranih poslova Francuske Loren Fabijis (desno) sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom, u Parizu početkom nedelje

Šef francuske diplomatije Loren Fabijis izneo prve detalje o nerešenim pitanjima između Irana i svetskih sila u vezi sa nuklearnim programom Teherana

Francuska vlada izrazila je zabrinutost povodom pozicije Teherana u pregovorima sa svetskim silama o svom kontroverznom nuklearnom programu. Diplomate u Ženevi kažu da će se trodnevni razgovori sa iranskim zvaničnicima po svemu sudeći završiti uskoro i bez potpunog sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani je pozvao šest svetskih sila da ne propuste - kako se izrazio - "izvanrednu priliku" da u Ženevi postignu dogovor i reše deceniju dugi spor povodom iranskog nuklearnog programa. Iranska državna novinska agencija IRNA prenosi da je Rohani to rekao u Teheranu, prilikom susreta sa japanskim ministrom spoljnih poslova Fumijom Kišidom.

Ministar inostranih poslova Francuske Loren Fabijis, koji se pridružio pregovaračima u Ženevi, kaže da Pariz nije zadovoljan pozicijom Teherana. Govoreći za francuski Inter radio, Fabijis je rekao da Iran mora da suspenduje radove na reaktoru za proizvodnju plutonijuma u gradu Araku na zapadu zemlje i zatražio da Teheran smanji čistoću iranskih zaliha visoko obogaćenog uranijuma.

Nije jasno koliko se sa Fabijisovim primedbama slažu predstavnici ostalih pet sila, koje su uključene u pregovore - SAD, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Kine, ali neke diplomate kažu da izgleda kao da Francuska postavlja teže uslove Iranu od ostalih.

Iranski mediji prenose izvaju svog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa, koji kaže da među predstavnicima šest svetskih sila postoje podele. Vođa iranske delegacije u Ženevi rekao je da ukoliko tokom ove runde pregovore na bude postignut sporazum, novi pregovori biće održani u roku od sedam do deset dana.

Mediji u Ženevi očekuju da američki državni sekretar Džon Keri i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton do kraja dana izdaju zvanična saopštenja.

Trećeg dana pregovora, učesnicima se pridružio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a Kina je poslala u Ženevu svog zamenika ministra inostranih poslova Lija Baodonga.
XS
SM
MD
LG