Linkovi

Nagoveštaj proboja u Ženevi


Državni sekretar SAD Džon Keri obraća se novinarima po dolasku u Ženevu, 8. novembra 2013.

Najviši svetski zvaničnici, medju kojima je i američki državni sekretar Džon Keri, neočekivano su doputovali u Ženevu na nuklearne pregovore sa Iranom, dok postoje snažni nagoveštaji da bi moglo da dodje do proboja u višedecenijskoj blokadi oko iranskog nuklearnog programa.

Ipak, Džon Keri je izjavio da u pregovorima “I dalje ima otvorenih, nerešenih pitanja”, dok je njegov iranski kolega nagovestio da bi preliminarni dogovor mogao da se postigne do kraja dana. Keri trenutno učestvuje u nizu sastanaka u Ženevi, uključujući i trilateralu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom. Prema dogovoru, čiji detalji još nisu saopšteni, Iran bi zamrznuo dalje širenje svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ograničeno ublažavanje sankcija. Diplomate navode da će se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pridružiti svojim zapadnim kolegama u Ženevi u subotu, u nastojanju da se postigne dogovor.

Državni sekretar Keri skratio je posetu Bliskom istoku i doputovao u Ženevu, u nadi da će diplomate približiti gledišta Irana i šest svetskih sila u pogledu spornog nuklearnog programa Teherana. On je, medjutim, pred razgovore upozorio da ništa nije završeno.

"Želeo bih da naglasim da postoje još neka veoma važna pitanja na stolu koja su nerešena. Važno je da ta pitanja budu razmotrena detaljno i na pravi način. Hteo bih da naglasim da u ovom trenutku još nema sporazuma.”

Francuski šef diplomatije Loran Fabijis je pri dolasku u Ženevu izrazio oprezni optimizam u pogledu mogućeg dogovora.

"Načinjen je napredak, ali u ovom trenutku još ništa nije gotovo.”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Moskvi je takodje izrazio optimizam da će se postići sporazum sa Iranom. On je izjavio da je za postizanje dogovora ključno da obe strane budu spremne da nešto ponude.

"Ključni faktor u svemu ovome je što su, pre izvesnog vremena, naši partneri podržali naš predlog da razgovore zasnivaju na principu uzastopnih i uzajamnih akcija. To znači da posle svakog koraka Irana ka ispunjavanju zahteva Medjunarodne agencije za atomsku energiju i Saveta bezbednosti UN, usledi sličan korak medjunarodne zajednice u ublažavanju pritiska sankcija.”

Pre Ženeve, američki državni sekretar bio je u Tel Avivu, gde je obavestio o razvoju dogadjaja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Netanjahu je poručio novinarima da ne može da podrži potencijalni dogovor jer se njime od Irana ne traži da eliminiše svoje nuklearne kapacitete.

"Iran je dobio podogbu veka a medjunarodna zajednica je loše prošla. Ovo je veoma loš dogovor i Izrael ga u potpunosti odbacuje.”

Razgovorima u Ženevi takodje su se pridružili ministri spoljnih poslova Nemačke i Britanije. Obe strane su saopštile da je postignut napredak u pregovorima čiji je cilj da se Iran uveri da smanji svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Predsednik Barak Obama juče je u Vašingtonu, u intervjuu za NBC, objasnio da dogovor sa Iranom podrazumeva “skromno olakšavanja sankcija” ali bi većina njih ostala na snazi.”

"Možemo da im pružimo veoma umereno ublažavanje, ali bi arhitektura sankcija ostala na mestu, ključne sankcije bi ostale, tako da, ako bi se ispostavilo tokom šest meseci dok pokušavamo da rešimo krupna pitanja, da oni ne poštuju taj dogovor ili nisu spremni da ga sprovedu do kraja i pruže garancije da ne razvijaju nuklearno oružje, možemo da ponovo pojačamo taj pritisak.”

Još nije izvesno na koje je ustupke Iran spreman. Šef diplomatije Zarif rekao je da Teheran nije spreman da potpuno obustavi program obogaćivanja uranijuma, već da ga obavlja u manjim razmerama.
XS
SM
MD
LG