Linkovi

Iranci podeljeni oko nuklearnih pregovora


U jeku vesti da nuklearni razgovori između Irana i svetskih sila beleže napredak analitičari ističu i duboke podele u Iranu, do kojih je došlo zbog najnovijeg približavanja Teherana Zapadu.

Razmirice su posebno uočljive između tvrdokorne i umerene struje, koja se zalaže za okončanje dugotrajnog animoziteta između Irana i SAD. Hiljade Iranaca skandiralo je “smrt Americi” na nedavnim masovnim demonstracijama povodom 34. godišnjice zauzimanja američke ambasade u Teheranu.

Bile su to, prema ocenama analitičara, najveće antiameričke demonstracije u poslednjih nekoliko godina, kojima je izražavana podrška tvrdokornim protivnicima nuklearnih razgovora sa svetskim silama.

“Hvala bogu, ove su demonstracije življe nego prethodne godine. Neki umerenjaci su rekli da ovog puta ne skandiramo 'smrt Americi'. Da to nije dobro za nas. Međutim, Hamenei je rekao da je dobro da uzvikujemo ’smrt Americi.’ Svet treba to da čuje," kaže Reza Farahbakš, jedan od demonstranata u Teheranu.

Bivši iranski nuklearni pregovarač Said Džallili poruččio je okupljenima:

"Borba protiv globalne arogancije i američke neprijateljske politike simbol je naše nacionalne solidarnosti.”

Međutim, sa tim se ne slažu svi Iranci. Abas Abdi je jedan od studenata koji je učestvovao u zauzimanju američke ambasade 1979. On je sada novinski komentator koji podržava popravljanje odnosa sa Zapadom:

“Podržavamo umerenu politiku predsednika Hasana Ruhanija za poboljšavanje odnosa sa Zapadom, za koju verujemo da će uroditi plodom. Američka strana bi trebalo da sprovede relevantne mere i uspostavi ravnopravni dijalog sa Iranom.”

Bivši visoki diplomata u Stejt dipartmentu, Robert Ajnhorn, kaže:

“Iranska elita je duboko podeljena u pogledu komuniciranja sa Amerikom, u pogledu postizanja nuklearnog dogovora sa grupom 5 plus 1, u kojoj je i Amerika.”

Atmosfera u kojoj se odvija razgovor dramatično je popravljena otkako je u avgustu za predsednika Irana izabran Hasan Rohani. On je, imajući u vidu ukidanje ekonomskih sankcija, rekao da želi da ukloni međunarodne strepnje u pogledu iranskog nuklearnog programa. Rohani uživa bitnu podršku iranskog vrhovnog vođe, Alija Hameneija.

“Neka niko ne smatra da su nuklearni pregovarači Islamske Republike Iran, popustiljivi. To bi bilo pogrešno. Oni su deca naše revolucije koja su se latila teškog posla,” izjavio je nedavno Hamenei

Analitičari tvrde da, kako izgleda, većina Iranaca podržava umerenjake.
Još jednom, Robert Ajnhorn:

“Veliki broj Iranaca želi bolje odnose sa SAD, kao i okončanje statusa otpadnika u svetu.”

Pa ipak, za ekstremne konzervativce Amerika je i dalje najgori neprijatelj pa će za prevazilaženje tog nepoverenja biće potrebne decenije.
XS
SM
MD
LG