Linkovi

Ima li efekta hapšenje ilegalnih imigranata ako se ne kazne njihovi poslodavci?


Agenti Službe za imigraciju i carine tokom racije u fabrici u Misisipiju
Agenti Službe za imigraciju i carine tokom racije u fabrici u Misisipiju

U racijama koje su nedavno sprovedene u fabrikama za proizvodnju hrane u Misisipiju uhapšeno je više od 1500 ilegalgnih imigranata. I borci za prava imigranata i oni koji traže strožu imigracionu regulativu saglasni su da, ako ne budu kažnjeni i poslodavci, masovne racije neće sprečiti ilegalne imigrante da dođu i rade u SAD.

Agenti Službe za carine i imigracije pretražili su sedam postrojenja za preradu poljoprivednih proizvoda u Misisipiju i uhapsili 680 imigranta koji su tu ilegalno radili. Većina je oslobođena ubrzo.

Ipak, samo neke od kompanija koje su ih zapošljavale će biti krivično gonjene zbog kršenja federalnog zakona, jer je obično teško dokazati da su imale podatke o tome da su radnici u zemlji ilegalno.

Kazne za angažovanje ilegalnih imigranata su od 100 dolara po radniku do 10 hiljada dolara i šest meseci zatvora za višestruka krivična dela.

Protivnici imigracije kažu da ilegalni imigranti dolaze jer ima posla – što je posledica blagih kazni koje se primenjuju prema poslodavcima.

“Bavimo se posledicama, a ne uzrokom problema”, ocenjuje Kevin Lin iz grupe "Progresivci za imigracionu reformu".

Kako poslodavac proverava status imigranata?

Mnoge kompanije koriste elektronski sistem za verifikaciju, odnosno vladin program preko kojeg proveravaju legalni status radnika. Ali, čak i oni koji brane poslodavce priznaju da je sistem faličan jer nekad ne prepozna lažne dokumente, a istovremeno poslodavcima pruža legalni osnov da nekog zaposle.

“Mislim da je taj elektronski sistem popularan baš zato što ne radi – jer političari deluju opasno dok ga kritikuju, a znaju da ne šteti lokalnoj ekonomiji”, smatra Aleks Nuraste iz Kato instituta.

Borci za prava imigranata protive se tome da imigranti budu tretirani kao kriminalci. A oni koji podržavaju poslodavce smatraju da, kroz ilegalnu imigraciju, treba rešavati i pitanje manjka radne snage u Americi.

Najpre treba da omogućimo da niže i srednje kvalifikovani radnici mogu da dođu legalno, da rade na određeno vreme i da se posle vrate u svoje zemlje”, smatra Nuraste.

Protivnici imgiranata kažu da nije problem u manjku radne snage, već u tome što ne postoji volja da radnici dobiju pristojnu platu i zalažu se da oni koji zapošljavaju ilegalne imigrante budu strože kažnjeni.

“Oni to računaju kao trošak u poslovanju i to mora da se promeni. A jedini način je da se kazne pooštre i da uključuju i zatvor”, smatra Kevin Lin.

I protivnici i zagovornici ilegalne imigracije saglasni su da su dosadašnje mere neefikasne, ali oko potencijalne promene i dalje nema konsenzusa.

XS
SM
MD
LG