Linkovi

Trampov rejting na rekordno niskom nivou za novog predsednika


Manje od polovine Amerikanaca smatra da novi američki predsednik Donald Tramp dobro obavlja svoj posao, zaključak je najnovije ankete TV mrežu NBC i dnevnik Vol Strit Džornal.

Prema istraživanju koje je sprovedeno u periodu od 18. do 22. februara, a objavljeno danas, 44 odsto odobrava način na koji Tramp rukovodi zemljom, 48 odsto ne odobrava, dok je 8 odsto neodlučno. Takođe 32 odsto ispitanika navelo je da prvi mesec na položaju pokazuje da predsednik nije dorastao funkciji koju obavlja.

Tramp je jedini predsednik u modernoj istoriji koji je započeo mandat sa neto negativnim rejtingom - minus 4. Primera radi, njegov prethodnik Barak Obama je u februaru 2009. imao neto rejting - plus 34.

Još dve ankete poslednjih dana imale su slične rezultate. Galupova je utvrdila da je Tramp tokom prvog meseca u Ovalnoj kancelariji imao rejting 42 odsto, dok je prema Univerzitetu Kvinipijak, Trampa pozitivno ocenilo 38, a negativno 55 odsto ispitanika.

Peres izabran za predsedavajućeg DNC

U međuvremenu, Tramp je na Tviteru ismevao izbor bivšeg sekretara za rad Toma Pereza za predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC), rekavši da "ne može da bude srećniji zbog Pereza, ali ni zbog Republikanske stranke".

Tramp je tvrdio da je i taj izbor bio namešten, baš kao i primarni izbori Demokratske stranke.

"Klinton je htelea Pereza, a Bernijev kandidat, kao i sam Berni, nije imao šanse", naveo je Tramp.

Perez, koji je služio u adminstraciji predsednika Baraka Obame, prvi je predsednik DNC-a latinoameričkog porekla.

On je u trci za položaj pobedio kongresmena Kita Elisona, koji je imao podršku liberalnog krila stranke i senatora Bernija Sandersa. U drugoj rundi glasanja Peres je dobio 235, a Elison 200 glasova, posle čega je Peres zatražio da Elison bude postavljen za njegovog zamenika, što su članovi DNC-a prihvatili.

XS
SM
MD
LG