Linkovi

Tramp ponovo napao medije


Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za Konzervativnu političku akciju u Merilendu, 24. februar 2017.

Na početku svog kratkog govora na konferenciji za Konzervativnu političku akciju, predsednik Tramp je ponovio svoje nedavne napade na medije, tvrdeći da novinarima ne može da bude dozvoljeno da koriste anonimne izvore. Međutim, novinari rutinski navode anonimne izvore, kada je predmet izveštaja poverljive ili tajne prirode da bi se izvori zaštitili od loših posledica.

Predsednik je rekao da niko ne voli ustavni amandman o slobodi govora više od njega, ali da se neki novinari kriju iza njega kako bi ga lažno optuživali.

Pojedini američki mediji deo su džinovskih korporacija koje imaju sopstvene agende, zaključio je Tramp.

Predsednik Donald Tramp je takođe izneo svoju viziju konzervativnog pokreta, koji bi kako je rekao, predstavljao ideju da američka nacija na prvo mesto stavlja svoje građane.

Predsednik je još jednom kazao da će ukinuti i zameniti Obamaker, nazivajući ga promašenim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti usvojenim pod bivšim predsednikom Obamom.

Tramp je takođe rekao da će ubrzo biti započeta izgradnja zida na američkoj južnoj granici. Osvrnuo se i na imigracionu politiku, rekavši da je cilj uklanjanje iz zemlje loših ljudi kao što su kriminalci i trgovci drogom.

Odgovor Vašington Posta

Govoreći o medijima, predsednik Tramp je specifično pomenuo priču objavljenu u Vašington Postu, u kojem je devet aktuelnih ili bivših pripadnika obaveštajne zajednice izjavilo da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin pogrešno predstavio sadržaj svojih razgovora sa ruskim ambasadorom o američkim sankcijama protiv Rusije. Tramp je rekao da je reporter koji je napisao priču izmislio devet izvora. "Oni izmišljaju izvore. To su vrlo nepošteni ljudi", kazao je Tramp.

Urednik Vašington Posta Marti Beron odgovorio je na Trampove komentare o medijima gotovo odmah, u saopštenju u kojem je stao iza izveštaja tog lista, navodeći da je on kasnije potvrđen drugim izveštajima. “Ta priča je direktno dovela do smene savetnika za nacionalnu bezbednost. To što nazivate novinske izveštaje lažnim ih ne čini lažnim", napisao je Beron.

Nekoliko Trampovih pristalica koji su razgovarali sa novinarima Glasa Amerike posle govora rekli su da se slažu sa predsednikom i njegovim uverenjem da novinari izmišljaju lažne izvore da bi mu naudili.

Hanter Dvorski, bivši državni direktor Trampove kampanje u Delaveru rekao je da medijske korporacije kao što su CNN i NBC rutinski pogrešno predstavljaju Trampove reči i dela, a Tramp "proziva" te medije zato što podrivaju njegov glavni adut a to je sposobnost da se obrati običnim građanima.

"Tramp je čovek koji vam se direktno obraća, pogađa vas pravo u srce i tako prenosi svoju poruku", izjavio je Dvorski. Arijel Kohejn, republikanski zvaničnik iz Njujorka i član grupe "Jevreji za Trampa" izjavio je da mu je drago što Amerika ima lidera koji je spreman da kritikuje novinare kada smatra da su iskrivili istinu.

"Moramo da dođemo do činjenica i da pozovemo medije na odgovornost", izjavio je Kohejn.

Tramp nije konkretno rekao da misli da su svi mediji "neprijatelj naroda" već samo "mediji sa lažnim vestima", za koje je rekao da predstavljaju manju grupu reportera koji aktivno iskrivljuju njegove reči.

“Pokrivajući moje komentare, nepošteni mediji nisu objasnili da sam nazvao lažne medije neprijateljem građana - lažne vesti. Izostavili su reč "lažni" i odjednom je priča postala da su mediji neprijatelj", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG