Linkovi

Predsednik Tramp loš za ekonomiju?


Predsednik Donald Tramp sa biznismenima u Beloj kući, 23. februar 2017
Predsednik Donald Tramp sa biznismenima u Beloj kući, 23. februar 2017

Pre izborne pobede Donalda Trampa, brojni analitičari su oštro kritikovali njegove ekonomske predloge. Neki su predviđali I nagli pad na berzama ili još jednu recesiju. Međutim, mesec dana pošto je položio predsedničku zakletvu, američke berze su postigle rekordne rezultate, dok potrošačko poverenje beleži porast. Da li su to analitičari pravili pogrešne dijagonoze? Glas Amerike potražio je odgovor na to pitanje od ekonomiste Marka Zendija, jednog od kritičara ekonomskih predloga novog američkog predsednika.

Pred održavanje novembarskih izbora, preovlađivala je ocena da Tramp nije dobar za američku ekonomiju. Međutim, posle prvih mesec dana njegovog mandata, potrošači i dalje kupuju, američke firme i dalje zapošljavaju nove radnike, dok Volstrit beleži najduž uspon od 1999. Pitamo Marka Zandija, da li ekonomisti greše?

“Ne”

Glavni ekonomista firme Mudiz analitiks stoji iza svoje procene, jer sa stanovišta ekonomske politike predsednik tek treba da ispuni svoja izborna obećanja.

„Želeo je da 11 miliona ilegalnih imigranata napuste zemlju. Želeo je da Kini nametne dažbine povećane za 45 odsto, a za Meksiko 35 odsto. Želeo je smanjenje poreza, povećanje državne potrošnje koja bi uvećala budžetski deficit za 10 hiljada milijardi dolara u roku sledećih deset godina. Kada bi sve to postigao došlo bi do recesije.“

Međutim, drugi navode rekordno povećanje vrednosti berzanskih akcija kao znak optimizma investitora, uglavnom zbog očekivanja da će porezi i regulacija biti smanjivani, kaže Gas Faušer, analitičar firme PNC.

„(Investitori) očekuju snažniji ekonomski rast pod predsednikom Donaldom Trampom - stvarni ekonomski rast uračunajući inflaciju, ili možda povećanje stope inflacije koja bi doprinela porastu profita.“

Međutim, entuzijazam koji okružuje Trampov ekonomski program možda slabi. Goldman Saks kaže da je poverenje investitora možda dostiglo svoj vrhunac i Kevin Keli iz kompanije Rikon kapitol partners kaže da su tržišta blizu vrhunca.

„Sada su (berze) fokusirane na to da li dobijamo deregulaciju ili niže takse? Da li će se čekati još neko vreme. Tek u drugoj polovini godine? Mislim da ti faktori sada utiču na berze.“

Mark Zendi kaže da bi ekonomski rezultati Trampove administracije mogli da zavise od republikanskih zakonodavaca. Oni preferiraju niže poreze i ne slažu se sa povećanjem budžetskih troškova. Ukoliko Kongres odobri velika poreska smanjenja, ko će da finansira program za infrastrukuru ili izgradnju ogromnog pograničnog zida?

XS
SM
MD
LG