Linkovi

Tramp: Vreme da Meksiko i SAD "krenu u rat" protiv kartela


Predsednik Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 4. novembra 2019.

Vreme je da Meksiko i SAD udruže snage i "povedu rat" protiv narko-kartela, poručuje predsednik Donald Tramp.

Predsednik poziva na obračun sa naoružanim grupama krijumčara droge južno od američke granice, posle napada iz zasede na porodicu američkih Mormona koji žive u Meksiku, u kojoj je stradalo najmanje šestoro dece i tri žene. Tramp je rekao da se "divna porodica iz Jute" našla u središtu obračuna dva ozgloglašena kartela.

“Ako je Meksiku potrebna ili zatraži našu pomoć da se otarasi tih čudovišta, SAD su spremne i voljne da se uključe i obave taj posao brzo i efikasno", tvitovao je Tramp.

Sjajni novi predsednik Meksika pridaje veliki značaj tom pitanju ali ti karteli su postali tako veliki i moćni da je ponekad potrebna vojska da bi se porazila vojska!", napisao je na Tviteru Tramp, dodajući da samo čeka poziv meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da udruže snage i "vode RAT protiv narko-kartela i zbrišu ih sa lica zemlje."

Ubrzo posle Trampovog poziva na akciju, Obrador je rekao da, iako želi da razgovara sa američkim predsednikom o problemu, ideja zajedničke vojne akcije "nije u skladu sa našim uverenjima. Najgora stvar je rat."

Analitičari smatraju da je malo verovatno da će američka vojska ući u Meksiko, iako dve zemlje imaju dugu istoriju saradnje policija i obaveštajnih službi u borbi protiv narko bandi.

Ne mislim da nas čekaju bilo kakvi teritorijalni upadi niti nešto nalik američkoj invaziji na Meksiko da bi se borili protiv narko-kartela", kaže Kristofer Vilson, zamenik direktora Instituta za Meksiko u okviru Vilson centra. “Ali mislim da će diplomatski pritisak na Meksiko značajno ojačati posle ovog incidenta."

Fotografije rođaka Ronite Miler i njene porodice - koji su ubijeni u Meksiku kada su napadači iz jednog kartela iz zasede pucali na tri automobila, 4. novembra 2019.
Fotografije rođaka Ronite Miler i njene porodice - koji su ubijeni u Meksiku kada su napadači iz jednog kartela iz zasede pucali na tri automobila, 4. novembra 2019.

Žrtve zasede u meksičkoj državi Sonora identifikovane su kao članovi porodice Lebaron, američki državljani koji su pre više decenija formirali fundamentalističku mormonsku zajednicu u pograničnom regionu. Napad se dogodio dok su članovi porodice putovali u tri vozila, blizu granice država Čivava i Sonora, preneli su njihovi rođaci.

Meksički ministar za bezbednost, Alfonso Durazo, potvrdio je da su članovi porodice putovali u konvoju i rekao da su napadači od njih verovatno mislili da su članovi kriminalne organizacije sa kojom se bore za prevlast. Međutim, članovi porodice kažu da su napadači pucali i u decu koja su pokušavala da pobegnu sa lica mesta, što čini nemogućim spekulacije da su žrtve zamenjene za kriminalce.

Bivša američka ambasadorka u Meksiku, Roberta Džejkobsen kaže da se, međutim, često događa da karteli ubiju nedužne ljude.

Reakcija članova kartela je često da prvo pucaju a kasnije postavljaju pitanja ko je sve tu bio prisutan", izjavila je Džejkobsen za MSNBC.

Sadašnji američki ambasador u Meksiku, Kristofer Landau, izjavio je da je petoro dece koja su povređena u napadu - prebačeno u SAD.

Policija takođe traga za jednim nestalim detetom, prema rečima ministra Duraza.

Mormoni na opasnoj teritoriji

"Članovi Crkve Isusa Hrista svetaca kasnijih dana (kako se zvanično zove Mormonska crkva) prešli su sa teritorije Jute u Meksiko 1880-ih godina, u vreme kada je američka federalna vlada suzbijala poligamiju", objašnjava profesor mormonskih studija sa Univerziteta Jute, Pol Riv.

U poslednje vreme, Mormoni u tom delu su meta kidnapovanja a dvoje pripadnika mormonske zajednice u Čivavi, među kojima jedan član porodice Lebaron, ubijena su 2010, po svemu sudeći u napadu iz odmazde nakon što su snage bezbednosti uhapsile neke članove bande.

Spaljena olupina automobila kojim je putovala mormonska porodica u Sonori u Meksiku. (Snimak sa društvenih medija, autori Kenet Miler i Lejf Lengford Jr.)
Spaljena olupina automobila kojim je putovala mormonska porodica u Sonori u Meksiku. (Snimak sa društvenih medija, autori Kenet Miler i Lejf Lengford Jr.)

Tamo nije bezbedno ali to je njihova kuća", rekao je Vilson za Glas Amerike. "Živeli su tamo pre nego što se situacija pogoršala. Žive u delu ruralnog Meksika oko kojeg se spore kriminalne organizacije", blizu američke granice gde se nalaze važni koridori za trafiking.

Jedna od istaknutih porodica koja je bila žrtva zasede otvoreno se zalagalo za poboljšanje bezbednosne situacije, prema Vilsonu.

“Oni su zapravo postali meta kriminalnih organizacija koje žele da ih ućutkaju i ućutkaju njihove apele na vladu Meksika da intervenišu da bi se ponovo uspostavila bezbednost", zaključuje profesor iz Jute.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG