Linkovi

Levičarski predsednik Meksika položio zakletvu


Novi predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador
Novi predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador

Levičar Andres Manuel Lopez Obrador položio je zakletvu na mestu novog predsednika Meksika i obećao radikalnu promenu u zemlji koja se bori sa nasiljem kriminalnih bandi, hroničnim siromaštvom i korupcijom.

65-godišnji predsednik je položio zakletvu u donjem domu meksičkog Kongresa i najavio da će njegova administracija preokrenuti "katastrofalno nasleđe neoliberalnih vlada"

"Transformacija počinje odmah. Ona je mirna, ali u isto vreme radikalna jer želimo da iskorenimo korupciju i sve mane sistema i učinimo da se Meksiko ponovo rodi", rekao je Obrador.

Prvi levičar na položaju predsednika se takođe trudi da osigura poslovanje kompanija, nakon pada na tržištu koji je usledio posle njegove pobede.


Lopez Obrador je ponovio da će investicije u zemlju biti osigurane i obećao da će poštovati nezavisnost centrale banke. Rekao je da njegova administracija neće povećavati poreze.

On tvrdi da je vlada njegovog prethodnika Enrikea Penje Nijeta upropastila proizvodnju nafte zato što je otvorila energetski sektor za privatne investitore.


Jedan od velikih problema, sa kojima se suočavao i Penja Nijeto je borba protiv nasilja, za koju je Obrador obećao da će biti njegov prioritet.

Najveća stopa ubistava u Meksiku zabeležena od 1997. bila je od jula do oktobra ove godine kada je ubijeno više od 10 hiljada ljudi.XS
SM
MD
LG