Linkovi

Sporazum SAD i Meksika o suzbijanju šverca droge


Ministar spoljnih poslova Meksika Luis Videgaraj u Stejt dipartmentu
Ministar spoljnih poslova Meksika Luis Videgaraj u Stejt dipartmentu

Najviši zvaničnici SAD i Meksika saglasili su se da pojačaju napore u suzbijanju smrtonosnih poslova takozvane Transatlantske kriminalne organizacije. Zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven rekao je da zbog nelegalnih droga i sa američke i sa meksičke strane granice ima mnogo žrtava.

Više od 64 000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja opijatima u 2016. Predsednik Donald Tramp je, s tim u vezi, u oktobru proglasio vanrednu situaciju koja podrazumeva otkrivanje novih vrsta lekova protiv bolova koji ne izazivaju zavisnost, obuke o štetnosti opijata i suzbijanje šverca droge koja u SAD dolazi iz Kine i Meksika.

“Ova administracija odbija da ignoriše problem. SAD više neće gurati to pitanje pod tepih. Zato se predsednik Tramp obavezao da će se boriti protiv epidemije opijata koja je uništila živote mnogih pojedinaca I porodica u Americi”, rekao je zamenik državnog sekretara SAD Džon Saliven.

Dogovor između SAD I Meksika podrazumeva razmenu informacija kako bi se obustavile nelegalne aktivnosti takozvane Transkontinentalne kriminalne organizacije.

“Hiljade Amerikanaca umre od predoziranja, a hiljade Meksikanaca strada u nasilju koje izbija zbog šverca droge. Ovaj problem može da se reši samo ako radimo zajedno”, kaže meksički šef diplomatije Luis Videgaraj.

Predstavnici dve zemlje su potpisali memorandum o saradnji po kojem Meksiko treba da dostavi SAD kriminalne dosijee povratnika u Meksiko.

“Sporazum koji smo potpisali bazira se na biometrijskoj platformi, tako da će Služba za carine i imigraciju moći da pristupi biometrijskim podacima i dobije obaveštenja od kolega iz Meksika o više od 350 krivičnih dela i poznatim članovima bandi”, poručila je sekretarka za nacionalnu bezbednost SAD Kirstjen Nilsen.

Upitani da li će predlog predsednika Trampa da se izgradi zid na granici sa Meksikom i SAD povuku iz trgovinskog sporazuma NAFTA ugroziti bezbednosnu saradnju, zvaničnici iz Meksika su rekli da će uvek sarađivati sa Amerikom u službi spasavanja života sa obe strane granice.

XS
SM
MD
LG