Linkovi

Tramp potpisuje predlog zakona o granici i proglašava vanredno stanje


Predsednik SAD Donald Tramp na mitingu u Teksasu
Predsednik SAD Donald Tramp na mitingu u Teksasu

Predsednik SAD Donald Tramp potpisaće predlog zakona o bezbednosti na granici, koji je sačinila dvostranačka radna grupa u Kongresu, kako bi se izbeglo novo zatvaranje vlade. Tramp će istovremeno proglasiti i vanredno stanje kao bi obebzedio ostatak novca za izgradnju zida, koji nije predviđen zakonskim predlogom.

"Predsednik će potpisati predlog zakona o finansiranju federalne vlade, ali kao što je i najavio, preduzeće i druge korake poput proglašenja vanrednog stanja, kako bi okončao bezbednosnu i humanitarnu krizu na južnoj granici", rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da će, ukoliko Tramp proglasi vanredno stanje da bi osigurao sredstva za zid, ona tu odluku pokušati da ospori na sudu.

"Razmotrićemo sve opcije i demokrate će uputiti adekvatan odgovor", rekla je Pelosi u Kongresu.

Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Američki Senat, u kojem su većina republinakci, usvojio je predlog zakona o bezbednosti granice kojim se sprečava novo zatvaranje vlade.

Senat je predlog usvojio sa 83 glasa za i 16 protiv, i prosledio ga na glasanje demokratskom Predstavničkom domu koji će se o tome izjasniti tokom noći. Očekuje se da predlog bude usvojen i u predstavničkom domu.

Iako je predsednik Tramp insistirao na tome da se za zid na granici obezbedi 5,7 milijardi dolara, radna grupa to nije odobrila već je za barijeru na granici izdvojeno 1.37 milijardi dolara.

Ipak, predlog uključuje i finansiranje drugih metoda bezbednosti granice kao što su bolje obezbeđivanje graničnih prelaza, više graničnih policajaca i veća humanitarna pomoć.

Kongres mora da usvoji ovaj predlog do 15. februara u ponoć kada ističe rok za odobravanje budžeta pojedinim federalnim agencijama.

XS
SM
MD
LG