Linkovi

Trampov zid - moralni test za demokrate


Predsednik Tramp veruje da je ispunjavanje njegovog predizbornog obećanja o zidu na granici sa Meksikom ključno da bi uspešno vodio kampanju za reizbor naredne godine. Opozicione demokrate podjednako snažno veruju da moraju da ga zaustave, da bi pokazali za koje se vrednosti zalaže njihova stranka.

Ističući da je na južnoj granici SAD u toku kriza, predsednik Tramp iskoristio je svoje obraćanje naciji koje su uživo prenosile nacionalni televizije da još jednom iznese argumente zbog čega je potreban zid na granici.

“Demokrate u Kongresu su odbile da priznaju da je kriza u toku, i odbile da našim hrabrim agentima na granici pruže sredstva koja su im očajanički potrebna da bi zaštitili naše porodice i našu zemlju.”

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi obraćaju se Amerikancima sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa, 8. januara 2019.
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi obraćaju se Amerikancima sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa, 8. januara 2019.

Demokrate se protive zidu i veruju da Tramp drži federalne radnike kao taoce samo da bi ispunio svoje glavno predizborno obećanje.

“Većina predsednika obraćala se zemlji iz Ovalne kancelarije samo u izuzetno važnim trenucima. Ovaj predsednik je sada iskoristio taj ambijent da govori o krizi koju veštački stvara, da izazove strah i skrene pažnju sa problema u svojoj administraciji”, istakao je Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Trampova pristalica iz Teksasa Dženirija Luis gledala je predsednikov govor i kaže: “Ono što sam ja videla bio je jedan razumni apel i ja ga podržavam.”

Međutim, oni koji su na prinudnom odmoru zbog delimičnog zatvaranja vladinih agencija su frustrirani. Među njima je federalni radnik Majk Gazehijan iz Masačusetsa.

“Nije pošteno da naše plate drže, praktično, kao taoce dok se međusobno raspravljaju oko političkih pitanja. To nije pošteno ni prema kome.”

Predsednik Tramp na mitingu sa pristalicama u Minesoti, 20. juna 2018.
Predsednik Tramp na mitingu sa pristalicama u Minesoti, 20. juna 2018.

Donald Tramp je na putu ka Beloj kući dobio zamah obećavajući biračima da će izgraditi zid na granici, koji će platiti Meksiko. Predsednik je sada pod pritiskom konzervativaca da održi to obećanje, ističe analitičar sa Univerziteta Virdžinije, Leri Sabato.

U suštini su mu rekli – ako se ne založiš još više za svoj zid i ne dobiješ milijarde dolara za njegovu izgradnju, onda te tvoja baza, a mi predstavljamo tu bazu, neće podržati 2020.”

Imigracija je takođe jedno od ključnih pitanja za opozicione demokrate, koji se iz moralnih razloga protive zidu na granici i predsednikovom tvrdom pristupu u celini, smatra Sabato.

“Radi se o tretmanu migranata na granici, o razdvajanju porodica. Ovo je pitanje ljudskih prava, nije samo stvar granične bezbednosti.”

Posle prve dve godine na vlasti, Tramp ima nizak rejting popularnosti ali je i dalje prvenstveno posvećen tome da zadovolji svoju bazu. Međutim, to je rizična strategija, smatra istoričarka Doris Kerns Gudvin.

“Nisam videla predsednika Trampa da se sa vođenja kampanje prebacio na upravljanje zemljom. U njegovoj glavi, on izgleda ima neki magični odnos sa bazom i nekako nije ni pokušao da ode dalje od toga. Jednostavno želi da obezbedi da ne izgubi te birače.”

Tramp veruje da put ka njegovom reizboru vodi duž zida na granici, koji tek treba da postane realnost. Demokrate, uključujući i mnoge političare koji planiraju da se kandiduju na novim izborima za predsednika, deluju podjednako čvrsto rešene da mu uskrate tu političku pobedu, na početku kampanje za izbore 2020.

XS
SM
MD
LG