Linkovi

Trampovi saradnici predali se u Džordžiji


ARHIVA - Advokar Džon Istmen (Foto: AP/Jae C. Hong)
ARHIVA - Advokar Džon Istmen (Foto: AP/Jae C. Hong)

Neki od optuženih u slučaju koji je u Džordžiji pokrenut protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa i još 18 osoba zbog pokušaja da promijene rezultat izbora 2020. godine predali su se u utorak u zatvoru u Atlanti, prenijela je agencija Rojters.

Trampov bivši advokat Džon Istmen i republikanski izborni posmatrač Skot Hol predali su se u kancelariji okružnog šerifa, dva dana prije nego što bi Tramp trebalo da se preda po četvrtoj krivičnoj optužnici ove godine.

Tramp, trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke, kritikovao je sve optužnice kao politički motivisane i nastavlja da lažno tvrdi da je izgubio od Džoa Bajdena zbog izborne krađe.

Istmen je u saopštenju naveo da će da se preda, dan nakon što je pristao da plati kauciju od 100.000 dolara.

"Došao sam da se predam po optužnici koja nikada nije trebalo da bude podignuta", poručio je Istmen.

Hol, izborni posmatrač u okrugu Fulton u Džordžiji, u utorak je priveden u kancelariji šerifa, ali još nije pušten na slobodu. Prethodno je pristao na kauciju od 10.000 dolara, a dogovor obuhvata i obavezno prijavljivanje vlastima svakih 30 dana uoči početka suđenja.

Tramp je u ponedeljak pristao da plati kauciju od 200.000 dolara, a prihvatio je i uslove prema kojima mu je zabranjeno da prijeti drugim optuženima ili svjedocima u slučaju u Džordžiji.

U optužnici koja sadrži 41. tačku, podignutoj prošle nedelje, Tramp i još 18 osoba optuženi su za reketiranje i druga krivična djela zbog napora da ponište Trampov poraz u Džordžiji 2020. godine.

Tužioci traže da suđenje počne u martu, ali bi zbog broja optuženih i složenosti slučaja to moglo da bude odloženo.

Protiv Trampa su podignute još tri optužnice - u Vašingtonu takođe za pokušaje da poništi rezultat izbora, na Floridi zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata kada je napustio položaj predsjednika i u Njujorku zbog falsifikovanja poslovne dokumentacije.

XS
SM
MD
LG