Linkovi

Bela kuća: Predsednik Tramp neće otpustiti Faučija


Predsednik SAD Donald Tramp i direktor Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Predsednik SAD Donald Tramp i direktor Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Predsednik SAD Donald Tramp retvitovao je poziv da se otpusti glavni ekspert za zarazne bolesti dr Entoni Fauči, koji je rekao da su životi mogli da budu spaseni, da su ranije uvedene restrikcije širom Amerike.

Tramp je u nedelju na Tviteru podelio objavu bivše republikanske kandidatkinje za mesto u Kongresu, koja je citirala Faučijevu izjavu, datu u jednom televizijskom intervju, u a zatim tvitovala da je došlo vreme da se Fauči otpusti, uz hešteg #FireFauci.

Trampova odluka da podeli tu objavu podstakla je spekulacije da predsednik gubi strpljenje sa popularnim stručnjakom i da bi mogao da ga otpusti.

Bela kuća saopštila je u ponedeljak da predsednik Tramp neće otpustiti Faučija.

"Ta medijska priča je smešna. Doktor Fauči je bio i ostaće savetnik kojem predsednik Tramp veruje, rekao je portparol Hogan Gidli.

Fauči je stekao reputaciju kao jedan od lidera u borbi protiv koronavirusa. Nekoliko puta je davao oprečne izjave u odnosu na Trampove ili je američkog lidera ispravljao o naučnim pitanjima među kojima je i da li je lek protiv malarije hidroksihlorokin efikasan protiv Kovida 19.

Najnoviju izjavu, koja je privukla Trampovu pažnju, Fauči je dao za televiziju Si En En (CNN), u odgovoru na pitanje da prokomentariše izveštaj dnevnika Njujork tajms u kojem se navode rana upozorenja upućena Beloj kući u pogledu koronavirusa. Fauči je priznao da je ranije zatvaranje zemlje moglo da spasi živote, ali i upozorio da se može govoriti o više faktora.

"Očigledno je da bi bilo dobro da smo imali bolji početak, ali mislim da ne može da se kaže da se nalazimo u trenutnoj situaciji zbog jednog faktora. To je veoma složeno", rekao je Fauči, koji je već meta ekstremne desnice u Americi zbog suprostavljanja Trampu.

Tramp je na Tviteru odbacio izveštaj Njujork tajmsa kao "lažan".

Predsednik je tokom prošlonedeljne konferencije za novinare u Beloj kući sprečio Faučija da odgovori na pitanje o hidroksihlorokinu.

"On neće otpustiti Faučija danas. Prvo će da ga ponižava jedno vreme. Jedna stvar na koju možete da računate je da neće imati hrabrosti da to sam uradi", tvitovao je portparol bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, Džo Lokhart.

Fauči je na čelu Nacionalnog Instiuta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, a služio je za vreme republikanskih i demokratskih predsednika. Republikanski predsednik Džordž Buš mlađi mu je 2008. godine uručio Medalju slobode.

Prema pojedinim anketama, Amerikanci tokom epidemije koronavirusa više veruju njemu nego Trampu.

XS
SM
MD
LG